Vlada na njihov javni poziv, naj Slovenija v zvezi z načrtovano gradnjo žaveljskega terminala takoj sproži tožbo zoper Italijo pred Sodiščem EU in Evropsko komisijo, do zdaj še ni odgovorila, je za STA potrdil predsednik AAG Vojko Bernard.

Če odgovora ne prejmejo do prihodnjega ponedeljka, bodo oblikovali referendumsko vprašanje in začeli zbirati 4000 podpisov, potrebnih za vložitev pobude za referendum. Podpisov jim po Bernardovem mnenju ne bo težko zbrati, zadostno število na bi jih dobili že zgolj na Primorskem.

Kot so nedavno zatrdili v AAG, gre v ozadju projekta gradnje žaveljskega plinskega terminala za gospodarsko vojno, v kateri se skuša pomorske tokove iz Kopra in Trsta preusmeriti proti drugim italijanskim pristaniščem. Postavitev terminala sredi Tržaškega zaliva bi po njihovih trditvah namreč imela za posledico blokiranje obeh pristanišč v tem delu Jadrana.

Vladi nedavno dve poslanski vprašanji

Na vlado sta se s pisnim poslanskim vprašanjem nedavno že obrnila poslanca SD Samo Bevk in Mirko Brulc. Med drugim ju je zanimalo, ali glede razlastitev lastnikov parcel slovenske narodnosti, živečih Italiji, za potrebe gradnje bodočega plinskega terminala že tečejo kakšni pogovori med pristojnimi slovenskimi ministri z njihovimi italijanskimi kolegi.

Po pisanju medijev je italijansko ministrstvo za gospodarski razvoj namreč začelo postopek razlastitve več kot 300 parcel v tržaški občini, pri čemer je večina razlaščencev slovenske narodnosti.