TELEČJI VRAT S PIRE KROMPIRJEM IN PEČENO RDEČO PESO

(sestavine za 4 osebe)

60–80 dag telečjega vratu

2 mali žlički gorčice

2 manjši čebuli

oljčno olje

vino Kvartet za zalivanje

4 debeli krompirji

10 dag masla

2 rdeči pesi

sol

Telečji vrat nasolimo, namažemo z gorčico, pokapljamo z malo oljčnega olja, dodamo na večje kose narezano čebulo ter prelijemo s približno 1–2 dl vina Kvartet. Meso mariniramo vsaj pol ure, lahko tudi dlje.

Pečico segrejemo na 240 °C. Marinirano meso damo na pekač, v katerega smo nalili malo oljčnega olja, dodamo čebulo iz marinade, prelijemo z vinom Kvartet in ga pečemo v segreti pečici približno 10–15 minut. Meso nato pokrijemo z alufolijo (če je tekočine premalo, prilijemo še malo vode ali vina), temperaturo zmanjšamo na 160 °C in pečemo eno uro.

Rdečo peso operemo, odrežemo morebitno korenino in jo z olupkom vred damo na pekač, v katerega smo nalili malo oljčnega olja. Peso nasolimo, povaljamo v pekaču ter pečemo na 160 °C približno pol ure. Da si prihranimo čas, damo pekač s peso v pečico po približno pol ure pečenja mesa na nižji temperaturi, tako da bo sveže pečena. Pečeno olupimo in narežemo na tanjše rezine.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke ter ga skuhamo v osoljeni vodi. Kuhanega odcedimo in ga pretlačimo skupaj z maslom, da nastane mazav pire.

Ponudimo s svežo sezonsko solato.

Dober tek!

Avtor recepta: Vanja Mramor, mmm.vanja.si