Protestniki, ki so se organizirali na facebooku pod geslom Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, in imajo že skoraj 22.000 sledilcev, so se skupaj odločili, da se bo tretja mariborska vstaja začela ob 16.30 na Trgu svobode. Za tokratni slogan so izbrali "Nesimo ga vun!", zagotovo pa bo odmevalo tudi že ponarodelo geslo "Gotof je!". Anonimni organizatorji sicer pozivajo k mirnim protestom. Udeležbo na protestu, imenovanem 3. mariborska vstaja, je na facebooku danes do 10. ure potrdilo že 2600 ljudi.

Iz današnje tiskane izdaje: Bodo danes dočakali Kanglerjev odstop?

Znova se obeta tudi protestni shod v Ljubljani, ki se bo začel ob 16. uri na Kongresnem trgu. Na facebooku je udeležbo do pol enajste ure potrdilo skoraj dva tisoč ljudi. Pobudnik shoda je facebook skupina Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije, ki šteje blizu 13 tisoč članov.

S PU Ljubljana so za Dnevnik.si sporočili, da policija spremlja pozive na proteste. ''Ukrepe, med njimi tudi število policistov, bo policija prilagajala glede na zbrane informacije in potek dogodkov,'' so pojasnili.

Sicer je ob 16.30 uri napovedan še en shod, uperjen proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Ta se bo odvijal pred mestno hišo.

Ob 17.30 pa naj bi se protest začel tudi pred vrhovnim sodiščem, kamor poziva anonimna skupina Hočemo pravno državo. Kot so zapisali organizatorji protesta, je jasno, da pravna država ne deluje. "Zato moramo stopiti skupaj in sodiščem in sodnikom jasno povedati, da nosijo vso odgovornost za neobstoj pravne in pravične države," so zapisali v pozivu.

Kako ukrepati, če pridemo v stik s solzivcem?

Protesti tudi drugod

V Celju se bodo protestniki popoldne zbrali pred tamkajšnjo mestno občino. Na facebook strani Bojan Šrot, ti si naslednji so pozvali k mirnemu protestu vse, ki se ne strinjajo z načinom vodenja slovenskih občin ter države. Osvobodilno gibanje Ptuj pa je Ptujčane pozvalo na prvi mirni protestni shod in vstajo Ptuja, ki bo danes od 16. ure potekal pred mestno hišo. Kot pišejo organizatorji, se lahko del podpornikov po želji, kasneje udeleži tudi shoda v Mariboru.

Preberite reportažo Primoža Cirmana s petkovih demonstracij: Ukradli so nam državo in zdaj še proteste

Na Koroškem bo protest popoldne potekal pred občinsko stavbo v Ravnah. Tja poziva stran Združeni za boljšo Slovenijo - Korošci protestirajo. Ob tem so udeležence pozvali k mirnemu protestu ter da pazijo drug na drugega, saj je na prvem mestu varnost ljudi. Ob 17. uri bo protest potekal tudi v Trbovljah, organizatorji pa na facebooku pozivajo k demonstracijam proti politiki vlade.

Fotogalerija: S prve bojne črte: Ljubljanski protest skozi objektiv Dnevnikovih fotografov

Policisti včeraj pridržali tri osebe

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v nedeljo odvzeli prostost prvim osebam, ki so sodelovale pri organizaciji in izvedbi napadov na policiste na petkovem protestu v Ljubljani. Po neuradnih podatkih je bila prostost odvzeta trem osebam. Kriminalisti so jim prostost odvzeli zaradi storjenih kaznivih dejanj napada na uradno osebno. Omenjene osebe so že bile obravnavane za kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja, vsi pa bodo v roku 48 ur privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

VIDEO: Ko večina mirno protestira, skrajneži posežejo po baklah, kockah in palicah

O protestih tudi ameriški veleposlanik Mussomeli

Na demonstracije, ki v zadnjih dneh potekajo v državi, se je sinoči odzval tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Poudaril je, da so "demonstracije in protesti zdrav del vsake demokracije". Ljudje morajo vladi povedati, kadar se ne strinjajo z njenim delom in so nesrečni. Demonstracije je torej treba sprejeti in Mussomeli ocenjuje, da sta jih tako premier Janez Janša kot tudi odhajajoči predsednik republike Danilo Türk tudi dejansko sprejela.

"Zaskrbljujoče pa je nasilje," je poudaril in opozoril na dejavnosti skrajnih skupin, ki si nasilja želijo in z njim skušajo dosegati svoje cilje. Velika večina demonstrantov je dostojnih in legitimno izražajo svoje skrbi, nekaj pa bi bilo treba storiti glede tistega enega ali dveh odstotkov skrajnežev, je še povedal Mussomeli.