Vojaška uporaba solzivca je prepovedana na podlagi različnih mednarodnih pogodb, nič takšnega pa ne velja za policijsko uporabo.

Kakšni so znaki zastrupitve s solzivcem? Na spletni strani zastrupitve.net pišejo, da ob stiku z obrazom solzivec povzroči takojšnjo zelo močno pekočo bolečino ob koži obraza in očeh, nehoteno zapiranje oči in solzenje. Težave z očmi navadno popustijo po 15-30 minutah, pordelost oči pa je mogoča še nekaj dni po izpostavitvi.

Če solzivec vdihnemo, ta povzroči pekočo bolečino v nosu, močan izcedek iz nosu, kašelj in občutek dušenja. To sicer ne traja dlje od 30 minut. Žrtve solzivca lahko izgubijo orientacijo, postanejo zmedene in panične.

Kako ukrepati?

Če pridemo v stik s solzivcem, je najbolje, da se čim prej umaknemo na svež zrak, kožo obraza pa čim hitreje izperemo - najbolje s sprejem diphoterina, ki nevtralizira in absorbira solzivec. Uporabimo lahko tudi fiziološko raztopino ali pa obraz izperemo z mlačno vodo. Kožo obraza in oči moramo izpirati najmanj 15 minut, umiti pa jo je treba tudi z milnico ali šamponom, saj solzivci niso vodotopni.

Video: Policist med protestom fantu izpiral solzivec iz oči

Če imamo kontaktne leče, jih je treba čim prej odstraniti, da preprečimo nabiranje solzivca pod lečami in učinkoviteje izperemo oči. Če po izpiranju draženje oči, solzenje, oteklina in občutljivost na svetlobo še vztrajajo, mora ponesrečenec na pregled k oftalmologu zaradi možnosti mehanične poškodbe roženice s trdimi delci solzivca.

Najboljša preventiva pa je seveda izogibanje stiku s solzivcem.

''Kot bi oči poškropili s tabascom''

V protestih, ki so prejšnji teden zajeli Maribor in Ljubljano, je nekaj izkušenj s solzivcem dobil tudi novinar Dnevnik.si Aljaž Potočnik. ''Kot bi ti oči poškropili s tabascom. Peče, kašljaš … nekaj časa traja, nato pa mine',' opisuje izkušnjo. Sicer poudarja, da je verjetno velika razlika, če je solzivec le v zraku ali pa če ga dobi posameznik neposredno v oči. Kot pravi, posledic solzivca v naslednjih dneh ni čutil, po 2. mariborski vstaji, ko je bil celoten trg poln solzivca, pa je imel še kak dan nekoliko razdražene oči.