Iztržili ste manj, kot je kazalo po prvem polčasu obeh tekem. Ali ste razočarani?

Ne. To so smučarski skoki. Napake se dogajajo, na njih niso imuni niti največji velemojstri. Avstrijec Thomas Morgenstern, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, je ostal celo brez uvrstitve v finale.

Če bi vam pred ekipno tekmo nekdo ponudil tretje mesto, bi verjetno takoj podpisali.

Ne. Fantje so čutili, da so močni in konkurenčni, zato so si zelo želeli zmage, a tudi tretje mesto je lep dosežek. V prvi seriji jih je bilo užitek gledati, kako so se za vodstvo udarili z Avstrijci in Nemci, nato pa v drugi z Norvežani za tretjo stopničko. Ne glede na spodrsljaj Robija Kranjca sem z njihovo predstavo zadovoljen, saj so ostali trije nastopili tako, kot od njih pričakujem glede na formo. Robi jih je v preteklosti na ekipnih tekmah vlekel kot prvi mož in z dolgimi skoki popravil tudi kakšno njihovo napako, tokrat so mu vrnili z moštvenim duhom.

Zakaj sta Robi Kranjec na ekipni tekmi in Jaka Hvala na tekmi posameznikov naredila veliki napaki?

Skakalnica v Kuusamu je specifična, malce zastarela, zato je prehod z odskočne mize v fazo leta zelo zahteven. Vsaka napaka je hudo kaznovana in po njej ni druge rešitve, kot da skakalec pristane že pri 100 metrih. Kranjec in Hvala nista edina, ki sta naredila napako. Enak spodrsljaj si je privoščil še Peter Prevc v soboto v prvi seriji, a imel to srečo, da ga je Morgenstern polomil še bolj in se na račun nosilca rumene majice skozi šivankino uho uvrstil v finale. V zahtevnih razmerah z vetrom, ki je spreminjal smer, je bil brez možnosti za finale tudi Jurij Tepeš.

Jaka Hvala je v Kuusamu naredil osem odličnih skokov, v katerih je pokoril konkurenco, v devetem pa hudo napako. Kako je prenesel zdrs s prvega na 24. mesto?

Naredil je grobo napako v fazi vzleta. Se zgodi. Ni bil prvi, niti zadnji, ki ga je polomil. Priložnost je bila velika, kaj se je dogajalo v njegovi glavi, ne vem, a med odmorom je deloval mirno. Po tekmi ni bil pretirano žalosten, vse skupaj je prenesel celo bolje, kot sem pričakoval, glede na to, kaj vse je bilo v igri. Na stopničke je vodila kombinacija prvega skoka Hvale in drugega Prevca, s katerim je slednji s 30. napredoval na 15. mesto.

Robert Kranjec je s 16. mestom med posamezniki hitro pozabil na spodrsljaj na ekipni tekmi.

Robijeva forma se vzpenja točno tako, kot smo načrtovali, da bo prvi vrhunec dosegel na novoletni turneji.

Jaka Pungertar na 31. mestu se počasi bliža prvi točki svetovnega pokala.

Nabira izkušnje in napreduje iz tekme v tekmo. Škoda, ker je bil v Lillehammerju diskvalificiran, potem ko pred testiranjem ni pravilno namestil rokava.

Jernej Damjan je bil s 45. mestom daleč od nekdanje slave.

Bori se po najboljših močeh, a za ostalo peterico še precej zaostaja.

Čeprav ste v Kuusamu iztržili manj glede na formo, delujete zadovoljno.

Smo močnejši, kot smo bili lani ob tem času. Uspešen začetek nam veliko pomeni, da gremo mirno v naslednje tekme.

Ali boste za naslednjo tekmo v Sočiju spremenili ekipo?

Ne. Nisem privrženec stalnih menjav. Koliko vsak velja, lahko realno oceniš le po nizu tekem. Sedanja zasedba bo nastopila v Sočiju in nato še Engelbergu. Ostali reprezentanti bodo nastopili na tekmah celinskega pokala v Almatiju in Lahtiju, kjer imajo cilj, da si izborijo mesto za še sedmega skakalca za novoletno turnejo.

Kakšen je načrt za naslednje dni?

Fante v ponedeljek in torek čakata kondicijska treninga. Zaradi zasedenosti letal bomo v Soči odpotovali že v sredo v pričakovanju, da bomo generalko za olimpijske igre čim bolje izkoristili. Upam, da bomo na srednji skakalnici, kjer bosta obe tekmi, saj velika še ni nared, lahko v četrtek zvečer tudi trenirali.