Neverjetno je, kaj vse si lahko na njenem najljubšem terenu v Lake Louisu privošči najboljša alpska smučarka na svetu Lindsey Vonn. Potem ko se je v soboto skoraj ustavila, ko je zapeljala iz idealne smeri, je kazalo, da bo njen zmagoviti niz v Kanadi prekinjen. A tudi ogromna napaka je ni vrgla iz tira, da ne bi prepričljivo dosegla druge zmage v dveh dneh, njena prednost pred rojakinjo Stacey Cook pa je znašala več kot pol sekunde. Boljše volje kot v petek, ko se je tekma vlekla kar štiri ure, je bila Tina Maze, ki se je uvrstila na deseto mesto. Med dobitnicami točk je bila drugič v dveh dneh tudi Ilka Štuhec, a je Mariborčanka krepko zaostala za lanskim šestim mestom.

»O, moj bog, kaj sem storila, sem si rekla, ko sem naredila veliko napako. Kmalu sem se potolažila, da sem storila napako na najboljšem delu, saj sem lahko v nadaljevanju hitrost hitro dobila nazaj. Poleg tega se mi je v Lake Louisu podobna napaka pripetila pred dvema letoma, a sem na koncu vseeno zmagala,« je po vnovični senzacionalni zmagi pojasnjevala Lindsey Vonn, ki se je v soboto s svojo 55. zmago izenačila s Švicarko Vreni Schneider, za rekordom Avstrijke Annemarie Moser Pröll pa je z nedeljsko številko 56 zaostajala le še za šest zmag. »Večkrat sem že povedala, da razmišljam o teh dosežkih. To so stvari, ki me motivirajo. O Annemarie se govori že trideset let. Naredila bom vse, da jo dohitim in prehitim,« je odločno nadaljevala Lindsey Vonn. V Kanadi pa so alpski smučarski novinarji po 14. zmagi Lindsey Vonn Lake Louise preimenovali kar v jezero Lindsey.

Američanka Stacey Cook je bila z dvema drugima mestoma druga junakinja letošnjih tekem v Alberti, odlično pripravljenost v hitrih disciplinah pa je pokazala tudi Maria Höfl Riesch, ki je s tretjim in šestim mestom napovedala boj za skupno zmago svetovnega pokala.

Na prvem superveleslalomu sezone je Lindsey Vonn nadaljevala zmagoviti niz in v razmaku 48 ur osvojila še zadnjo tretjino od 300 točk svetovnega pokala ter ponovila lanski izkupiček. Julia Mancuso je poskrbela, da so Američanke dosegle še tretjo zaporedno dvojno zmago v treh dneh, izkazala pa se je tudi Tina Maze. Po odličnih vmesnih časih, ko je bila do zadnjih 20 sekund celo enakovredna Vonnovi, je zasedla četrto mesto ter potrdila, da je v superveleslalomu odlično pripravljena. Tina Maze je, kot je vidno v grafu njene samostojne poti, v Alberti dosegla svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, razveseljivo pa je, da je prehitela Rieschevo.

»Tina je dosegla rezultat, ki smo ga pričakovali. Na tekmi je smučala tako, kot je na treningih. V petek je imela Tina slab dan, ki je bil posledica slabega smučanja in materiala. Zelo natančno smo analizirali smučanje in bili v soboto precej boljši. Vemo, da je Tina zmožna na vsaki tekmi uvrstitve med najboljšo šesterico ali vsaj deseterico, kar je tudi dokazala,« je bil zadovoljen vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi ter končal: »Pogoji v Lake Louisu so zelo slabi. Organizatorji se vsako leto soočajo z veliki težavami. Na FIS bodo morali malce razmisliti, kako ravnati v takšnih primerih, ko imajo nekatere tekmovalke neregularne pogoje. Tina jih je imela k sreči tako v petek kot soboto vsaj regularne. Osebno se mi zdi nepošteno, da se spelje tekma na takšnem nivoju, ko se menjava veter, sneži, se spreminja vidljivost...« Trener hitrih disciplin v slovenski ženski reprezentanci Andrej Možina ni bil zadovoljen z žrebom, saj je imela Ilka Štuhec startno številko 1: »V zadnjih 24 urah je padlo precej snega, tako da je proga postala hitrejša pri nekoliko višjih številkah. Razmere so bile takšne, kot so pogosto v Lake Louisu, torej težke. Naš cilj, da se Ilka uvršča med dobitnice točk, se je znova uresničil, zdaj pa mora priti še višje, med dvajseterico.«

»Lahko rečem, da sem z ameriško turnejo zadovoljna. Nekaj težav sem imela z drsenjem. Po drugi strani sem na tehničnih delih smučala zelo dobro,« je včeraj po tekmi sporočila Tina Maze.