Čeprav je bilo vreme deževno in mrzlo, igrišče pa blatno, so nogometaši Maribora drugi polčas tekme 21. kroga slovenske nogometne lige proti Muri 05 začeli v povsem čistih vijoličnih dresih. Na drugi strani so bili Sobočani blatni od vratu do pet, belo barvo pa je na majicah zamenjalo rjavo blato. Morda je to nepomemben detajl, ki pa ima simbolno vrednost. Medtem ko je Maribor blišč slovenskega nogometa, je Mura 05 beda.

Ta se je v zadnjih dneh še bolj zažrla v Fazanerijo. Le malo je manjkalo, pa bi ta včeraj samevala, ali pa bi za Muro igrali mladinci. Potem ko so nizozemski poslovneži iz podjetja Readen Holding sporočili, da jih v Mursko Soboto na težko pričakovan podpis pogodbe ne bo, so nogometaši v soboto zatrdili, da tekme ne bodo odigrali. Zapisali so, da vsi, ki delajo v klubu, dobivajo plačilo za sovje delo, le nogometaši in trenerji članskega moštva ne in da morajo nekateri nogometaši pobirati krompir na polju, da si lahko privoščijo pot na treninge. Potem ko je finančna injekcija z Nizozemske (okoli 100.000 evrov) poskrbela, da so nekaj mesecev dobivali plačilo, zadnje plače spet ni na njihovih računih.

Zadnje leto in pol je bilo za njih travmatično. Večina igralcev naj bi v letu 2012 dobila okoli štiri plače, nekateri, ki so se moštvu pridružili poleti, niso dobili še nič. Tudi če bi redno dobivali plačilo, bi morali obrniti vsak evro, kajti precej (verjetno večina) jih igra za manjši znesek, kot ga zagotavlja minimalna plača. Ker niti tega niso dobili, so se nekateri znašli v življenjskih stiskah. Ko so igralci izvedeli, da nizozemskih vlagateljev ne bo, jim je bilo vsega dovolj, a so si nato premislili. Pravijo, da zaradi športnih motivov in navijačev, ki jih podpirajo, a so jih prosili, naj odigrajo tekmo.

Vsi skupaj, navijači in nogometaši, že dolgo ne verjamejo več obljubam predsednika Miroslava Topića, ki jim je v minulih mesecih na pladnju prinesel ideje o številnih projektih in rešiteljih kluba, uresničil ni pa še ničesar. Navijači so za enajsto uro dopoldan napovedali proteste, uperjene proti vodstvu kluba na čelu s predsednikom, a jih nato ni bilo. Nestrinjanje z načinom vodenja so izrazili na tekmi. Topića so včlanili v klub gotofih in proti njemu usmerili še nekaj vzklikov, ki jih časopisni papir ne prenese. Štajerskemu, gorenjskemu, ljubljanskemu in drugim narečnim različicam izražanja protesta, ki so zaokrožila po Sloveniji, so dodali prekmurskega »Folga nan« (dovolj je). A Topić se ne čuti odgovornega za trenutni položaj. »Vedno je odgovoren prvi človek. Toda niti malo se ne počutim odgovornega za trenutno stanje, kajti če ne bi začeli posla z Nizozemci, ne bi dobili 100.000 evrov niti sponzorja Sky Global (telekomunikacijsko podjetje naj bi od januarja naprej za reklamo na dresih plačalo od 40.000 do 50.000 evrov do konca sezone, op. a.) niti okrepitev. Zaradi mene je prišlo do sodelovanja z Nizozemci. Če tega ne bi bilo, bi bili konec avgusta brez denarja,« je dejal Topić, ki o odstopu ne želi slišati, niti ob spominu na tragikomične dogodke v minuli sezoni in na začetku te, ko je bil prav tako na čelu kluba. Dodal je, »da navijačev ne obsoja, ker so vzklikali proti njemu«. Zameri jim le, »da so tri četrtine tekme posvetili temu, namesto spodbujanju nogometašev.«

Vprašanje, ki so si ga zastavljali ljubitelji črno-bele barve, je, zakaj so si Nizozemci premislili. Ti so sporočili, da je finančna slika kluba drugačna, kot so sprva mislili. Ugotovili so, da bi morali za sanacijo vložiti več od predvidevanj (sprva naj bi vsota znašala 500.000 evrov). Obetali so si tudi, da je v klubski blagajni 400.000 evrov iz naslova uspehov v kvalifikacijah za evropsko ligo, a je ostalo le okoli 220.000 evrov. Topić je zatrdil, da je Nizozemcem že avgusta povedal, da se bo vsota zaradi stroškov zmanjšala, a da so ga očitno preslišali. Predstavnik nizozemskega podjetja in podpredsednik Mure 05 Joop Steenbergen je zatrdil, da so še vedno pripravljeni vlagati v Muro in da so vložek celo pripravljeni povečati, a le pod »strogo revidiranimi pogoji«. Skupaj naj bi še enkrat preučili položaj, skušali najti primerne pogoje sodelovanja, pogodbo pa naj bi podpisali sredi januarja, obenem pa naj bi Topiću dali nekaj denarja za poplačilo najbolj nujnih obveznosti do nogometašev. A januarja bi lahko bilo že prepozno. Če zasluženega denarja nogometaši do začetka priprav ne bodo dobili, ne bodo začeli s treningi.

Topić v zapletu ne vidi večjega problema in je prepričan, da bo na začetku novega leta res prišlo do podpisa pogodbe (tako, kot se je to zgodilo v primeru italijanskih »vlagateljev«, bi rekel kakšen hudomušen navijač). »Možnosti za podpis pogodbe se praktično niso spremenile. Tokrat jih ni bilo v Mursko Soboto zaradi nekega pomembnejšega projekta,« je z drugačno razlago postregel Topić. Tako je po njegovem podpis pogodbe le preložen. A obenem išče alternativo in pravi, da jo je že našel v Sloveniji. Le zakaj, ko pa je podpis pogodbe z Readen Holding tako zanesljiv?