To nam je potrdilo več udeležencev protesta in drugih sogovornikov, ki smo jim pokazali nekaj fotografij in posnetkov petkovega dogajanja. Opozorili so nas, da so se posamezni izgredniki še pred napadom na trgu med sabo na hitro pozdravili z iztegnjeno desnico, med samim pohodom na trg pa je bilo mogoče večkrat slišati pozdrav »Sieg heil!«.

Videz neonacistov se je spremenil

Že v petek smo poročali, da je bil transparent »Sami proti vsem – ne EU hlapcem«, za katerim se je približno 40 izgrednikov ob žvižgih drugih protestnikov sredi trga postavilo v pravokotno formacijo, tudi keltski križ, simbol več evropskih neonacističnih organizacij. »Na fotografijah so zagotovo tudi neonacisti. Njihov videz se je v zadnjih letih spremenil. Ne nosijo več 'bulerjev', prav tako si mnogi ne brijejo več glave. Ponavadi nosijo bele čevlje, znamk Lonsdale ali Fred Perry, in harrington jakno, ki ima znotraj podlago škotskega kara. V bistvu so se vrnili h koreninam, saj so neonacisti in obritoglavci (teh sicer še zdaleč ne gre enačiti z neonacisti, ampak so lahko tudi goreči antinacisti, op. p.) v Veliki Britaniji že pred desetletji prevzeli podobo nogometnih huliganov,« nam je pojasnil eden od poznavalcev skinheadovske subkulture. Opaziti je bilo mogoče tudi nekaj simbolov, ki odpirajo možnost, da so neonacistom pri izgredih pomagali tudi pripadniki nekaterih drugih desnih gibanj. Nekateri so tako imeli na jaknah našitke karantanskih panterjev, na transparentu (z njim so prikrili »oborožitev«: granitne kocke, palice, molotovke, steklenice…) je bilo mogoče opaziti tudi pest, ki razbija znak Nata. Izgredniki so delovali zelo uigrano, med sabo so pred spopadi s policisti in med njimi komunicirali po telefonu in druge protestniki uspešno uporabljali za živi ščit.

Po mnenju ljubljanskega aktivista, ki je v preteklih letih spremljal neonacistične skupine v Sloveniji in tujini, med drugim je leta 2009 sodeloval tudi pri antifašistični manifestaciji v Ljubljani, se v preteklih dneh na ljubljanskih ulicah ni zgodilo nič novega, »le kontekst je nov«. »Klima v državi je takšna, da lahko spet pridobijo moč. V bistvu gre za ekipo, ki se je v preteklosti že izpostavljala na različnih dogodkih in ob različnih incidentih. Takrat smo jo s pomočjo različnih institucij in dejavnosti civilnih skupin identificirali, da se je tudi pod pritiskom javnega mnenja umaknila z ulic. Nekateri med njimi so na primer našli zavetje na stadionih,« pojasnjuje aktivist. Po njegovih besedah gre za mularijo, ki je dejavna v skupinah Tukaj je Slovenija in Blood & Honour ter med navijači Olimpije. Spomnimo, da je navijaška skupina Green Dragons sredi lanskega leta med nogometno tekmo razvila transparent »Za družino, stop gay paradi«. »Imena nekaterih so znana. Fant, ki je pred leti pretepel dijaka pred ljubljanskim dijaškim domom, je bil prisoten na prvem ljubljanskem protestu. Nekateri, ki so izražali solidarnost z dijaki, ki so leta 2009 napadli gejevskega aktivista, so bili prav tako prisotni na protestu. Gre za mularijo, ki domoljubje izraža s pomočjo skrajno desničarske ideologije. V bistvu ne gre za nič drugega od tistega, kar je poosebljal Anders Breivik,« je poudaril ljubljanski aktivist.

Od Sečovelj do filozofske fakultete

»Za Slovenijo. Dol z vlado,« so se drli ljubljanski mladeniči lani na Kongresnem trgu. Desnice so dvignili v zrak in raztegnili karantanskega panterja. Tri leta pred tem so se s podobno ikonografijo odpravili na mejni prehod Sečovlje, da bi priskočili na pomoč borcem za južno mejo Jošku Jorasu, Marijanu Podobniku in Zmagu Jelinčiču. Naslednje leto je bilo že bolj pestro: v aktivnostih, da bi zaustavil zbiranje podpisov za razpis referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato, je Borut Pahor kot premier sprejel vodstvo Stranke slovenskega naroda, skupina je na Filozofski fakulteti v Ljubljani izzvala incident na okrogli mizi z naslovom »Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji«, mladeniči pa so na dan državnosti napadli lokal Cafe Open. Da so organizirani, so pokazali z akcijo, ki so jo ponovili na prvo obletnico napada na filozofski fakulteti.

Mladina in Delo sta konec lanskega leta med drugim razkrila, da so med člani skupin Tukaj je Slovenija in Blood & Honour, ki je letos v Sloveniji praznovala 11. obletnico ustanovitve, tudi pripadniki Slovenske demokratske mladine oziroma občinskih struktur SDS v Žireh, ki naj bi sicer veljale za eno od središč neonacistov v Sloveniji.

Čeprav dogodkov ne smemo povezati, so pripadniki slovenske skrajne desnice pred dnevi na ljubljanskem Trgu republike  spet dokazali, da obstajajo in da se lahko organizirajo: najprej so samo potipali teren, da so lahko naslednjič udarili.