Tržič. Občina Tržič in krajani Zvirč, ki so se pred poldrugim mesecem postavili pokonci zaradi astronomsko visokega komunalnega prispevka, so močno zbližali stališča. Naj ponovimo: občina je v minulih letih tudi z evropskim denarjem zgradila obsežno komunalno omrežje.

Vsakemu občanu, ki se mora priklopiti na javno kanalizacijo, mora občina zaračunati komunalni prispevek. Prvi so prišli na vrsto Zvirčani in ko so prejeli izračune, jih je začela boleti glava. Občina je v spomladi sprejetem odloku namreč izračunala, da bi morali uporabniki plačati tudi do šest tisoč evrov na stanovanjsko hišo.

Zgodil se je vaški upor, krajani so napovedali državljansko nepokorščino, po mesecu in pol pa so se stališča močno zbližala. Občina zdaj vsem občanom, ki se bodo v prihodnje priključevali na kanalizacijsko omrežje (boj Zvirčanov je torej pomemben tudi za vse ostale Tržičane), ponuja 50-odstotni popust. Kot je pojasnila vodja urada za urejanje prostora Jasna Kavčič, je bil sprva povprečni odmerjeni komunalni prispevek za Zvirčane 3100 evrov, a so ga znižali za 16 odstotkov po tem, ko so popravili nepravilnosti glede izračuna površine stavb in zemljišč.

S 50-odstotnim popustom bi povprečni prispevek znašal 1400 evrov. Ob tem so se dogovorili še za dodatni 7-odstotni popust, če uporabnik prispevek plača v enkratnem znesku ali pa plačilo v dveh oziroma celo treh letih, če presega 1400 evrov. Nov predlog predvideva tudi 25-odsotni popust za novograditelje, če gre za mlade družine. Zvirčani sicer še vedno vztrajajo na 70-odstotnem popustu, a je bilo zaznati, da bi na koncu privolili tudi v ponudbo občine.

Vse skupaj pa bo vendarle moral sprejeti občinski svet. Ker so občinski svetniki gradivo na četrtkovi seji dobili šele nekaj minut pred začetkom seje, so opravili zgolj razpravo na to temo. Dokončno odločitev bodo sprejeli na eni od naslednjih, morda celo izrednih sej občinskega sveta. Naj dodamo še, da bi, če svetniki sprejmejo »popuste« pri komunalnem prispevku, v občinsko blagajno kapnilo za 600.000 evrov manj denarja od pobranih prispevkov, kot so sprva predvidevali, kar sicer zadostuje za dva kilometra nove kanalizacije.