Računi Mercatorja, gostilne Taverna, Asa, Kmečkega hrama, Kavala, Gostilne na gradu in Kovača razkrivajo vse podrobnosti izdatkov, ki so jih mestni svetniki lani uveljavljali kot »reprezentanco« in jih je iz proračuna poravnala Mestna občina Ljubljana. Račune je večina svetniških skupin sprva skrivala, a so jih nazadnje vendarle pokazali.

Jankovićevi raje na pojedino v Taverno kot v Mercator

Svetniki Liste Zorana Jankovića so denimo v Mercatorju poleg oreščkov, čipsa, sokov, kave, mleka kupili tudi 14 steklenic viskija Jack Daniel's in samo zanje zapravili 376,08 evra. A mnogo več kot v najboljšem sosedu je 25 Jankovićevih svetnikov (z nekaterimi ožjimi sodelavci) zapravilo na raznih pogostitvah v gostinskih lokalih. Najraje so hodili v gostilno Taverna in tam pustili nekaj čez 3000 evrov, v Gostilni na gradu so ob eni sami priložnosti zapravili 1530 evrov, pri Kovaču pa 1824 evrov. Aleš Čerin, vodja svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića, pojasnjuje, da so se svetniki liste sestali na raznih delovnih kosilih in sestankih, nakupe v Mercatorju, med drugim tudi viskija, pa je opredelil zgolj kot »nakup reprezentančnega blaga«. Toda županov svetniški klub je kljub dragim pogostitvam še najbolj varčen v primerjavi z drugimi.

Na računih druge največje svetniške skupine, SDS, se je med drugim znašlo tudi 42 steklenic srebrne penine, ki so jih kupili ob dveh različnih priložnostih, enkrat 12 za 83 evrov in drugič 30 steklenic, za katere so plačali 209,7 evra. Februarja lani so v cvetličarni Rotovž naročili cvetlični aranžma za 200 evrov, še enega takega so naročili tudi junija, takrat pa so mimogrede kupili še dva manjša cvetlična aranžmaja za skupaj 100 evrov. Medtem ko so Jankovićevi svetniki kupovali Jack Daniel's, imajo v SDS raje Ballantine's. A v lanskem letu so kupili zgolj dva. Decembra lani so šli na nekaj prazničnih pojedin; v okrepčevalnici Bučar so zapravili 1230 evrov, nekaj dni prej so v Horses pubu na Dunajski samo za pijačo, resda večinoma brezalkoholno, zapravili 1549 evrov. Ob tem se poraja vprašanje, kako je lahko devet svetnikov (in nekaj njihovih najbližjih sodelavcev ter podpornikov in volilcev) spilo 10 limonad, 65 belih kav, 20 kav z mlekom, 25 zelenih čajev, 30 čajev z medom, 20 kokakol in 100 naravnih pomarančnih sokov. Dva dni kasneje so za balkansko pojedino v gostilni Deset v pol za velike mešane plošče, prebrance z lepinjo, šopske solate pa tudi refošk, cviček, bosansko slivovko, viski, viljamovko in jaegermeister plačali 1890 evrov.

V SD vsak mesec kupili vsaj eno steklenico viskija

V svetniški skupini SD takih protokolarnih pogostitev v lanskem letu niso imeli, zato pa so toliko več zapravili v Mercatorju. Vsak mesec lanskega leta so kupili vsaj eno steklenico viskija Jack Daniel's – kar petnajst se jih je znašlo na njihovih računih – julija in avgusta so se odločili za 12 let stari Chivas, junija pa poleg dveh viskijev kupili še konjak Armagnac. Poleg tega so praktično vsak mesec kupovali še buteljke belega in rumenega muškata, sauvignon, chardonnay, skoraj vsak mesec so kupili tudi kakšno srebrno ali zlato penino ter vsak mesec nekaj pločevink radlerja in piva. Na njihovih računih najdemo še Jägermeister, liker Carolans, dve steklenici martinija bianco, sicer pa oreščke, kave, sokove, piškote, lešnike, mandarine, jabolka in hruške. Pojasnili so, da vse reprezentančno blago, vključno z alkoholom, postregli na raznih sestankih, ob tiskovnih konferencah, srečanjih z občani ter strokovnjaki, ki so s svetniškim klubom sodelovali pri pripravi gradiv za seje mestnega sveta.

Na računih NSi se je poleg kave, mleka, piškotov, palčk, čajev in sokov znašlo tudi pet steklenic viskija Jameson, sicer pa kak ducat buteljk; kupovali so cabernet sauvignon, chardonay, teran, traminec in refošk ter nekaj ducatov steklenic piva Laško Club. Vsi svetniški klubi so v lanskem letu pripravili tudi nekaj zakusk oziroma pogostitev in zato kupovali razne salame, pršut, olive, kumarice, suho sadje, sir in podobno. Toda na računih NSi izstopa nakup kar 10 kilogramov suhega pršuta za 280 evrov. Vodja svetniškega kluba Mojca Kucler Dolinar je pojasnila, da so vse to porabili na sestankih s predsedniki četrtnih odborov, javnih zavodov in nadzornih svetov občine, pa ob zaznamovanju dneva državnosti in dneva samostojnosti ter piknikih z volilci.

V DeSUS velikih količin alkoholnih pijač niso kupovali, zgolj kakšno buteljko, nekajkrat pa so svetniki in drugi simpatizerji ter sodelavci šli na delovno kosilo v Šestico in Kmečki hram Tomačevo. V svetniškem klubu Zeleni Slovenije so kupili štiri steklenice viskija Ballantine's ter eno Long John. Zanimivo, na seznamu njihovega reprezentančnega blaga pa se je znašel tudi čistilni gel My face for men.

Slak: Reprezentančna poraba velikokrat vprašljiva

Pravilnik o zagotavljanju pogojev in sredstev za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov sicer določa, da morajo biti reprezentančni stroški »neposredno povezani z delom svetniškega kluba in svetnikov«, kaj natanko so ti stroški in ali so alkoholne pijače upravičene, pa ohlapen pravilnik ne opredeljuje. Svetnikom nalaga le, da morajo denar porabiti kot »dobri gospodarji«.

Matjaž Bregar, vodja občinske službe za organiziranje dela mestnega sveta, ki je med drugim podpisal in odobril vse te reprezentančne izdatke, je prepričan, da te alkoholne pijače služijo za »protokolarne pogostitve«. Zagotovil je, da ob nakupu večjih količin tovrstnih (alkoholnih, op. p.) izdelkov od svetniškega kluba zahteva pojasnilo, zakaj so takšen nakup opravili, kljub temu pa je prepričan, da »so svetniški klubi sami zmožni racionalnega odločanja glede nakupov pijač in hrane /.../ in zato običajno ne presojam količine in vrste reprezentančnega blaga«. Na vprašanje, ali meni, da so takšni nakupi, kljub avtonomnosti svetniških klubov pri odločanju, smotrni in nujni za opravljanje dela svetnikov, sploh v času vsesplošne krize, ko se na vsakem koraku poudarja varčevanje, je odgovoril zgolj, »da protokolarne pogostitve služijo temeljnemu namenu delovanja svetniških klubov, kar stik z volilno bazo nedvomno je«. Prepričan je tudi, da svetniki povečini ne razpolagajo s preveč sredstvi, njim samim pa dopušča razmislek o morebitnem zmanjšanju sredstev za delovanje.

Medtem pa je predsednik nadzornega odbora občine, ki je med drugim odslužil tudi tri mandate v mestnem svetu, Franci Slak prepričan, da je reprezentančna poraba svetniških klubov »velikokrat vprašljiva«. Prav zato bo nadzorni odbor predlagal mestni upravi in županu, da pripravi predlog za spremembo pravilnika in zmanjša sredstva za delovanje svetniških klubov za polovico, pri čemer stroški za reprezentanco ne bi smeli presegati 10 odstotkov vseh stroškov. Mimogrede, sredstva za delovanje svetniških klubov so se nazadnje zmanjšala v letu 2010, za 20 odstotkov.