Poslovni imperij Tomaža F. Lovšeta, na katerega vse bolj pritiskajo težave z likvidnostjo in zahteve italijanskega regulatorja za ureditev bilanc družbe Diners Club Italia, čakajo prelomni meseci.

Po naših podatkih bo namreč konec decembra na vzhodnokaribskem vrhovnem sodišču na britanskih Deviških otokih prvi narok v zadevi Findale Enterprises Limited. Spomnimo, gre za tožbo, ki jo je proti Lovšetu že pred letom dni vložila njegova sestra Barbara Lovše Sodnik. Ta z njo zahteva prepis štirideset odstotkov delnic omenjenega podjetja, prek katerega Lovše obvladuje lastništvo Diners Cluba Slovenija in povezanih družb, na svoje ime.

Težave z likvidnostjo

Medtem ko bo soočenje na sodišču bržčas dalo dokončni odgovor na vprašanje, ali je Lovše pred leti res sklenil dogovor, po katerem bi bila Lovše-Sodnikova upravičena do 40-odstotnega paketa delnic (te so bile sprva knjižene na prinosnika, nato pa jih je Lovše prenesel nase), ostaja odprto, ali se bo eden najbogatejših Slovencev skušal dodatno zavarovati še s kakšnim manevrom. Če bi namreč še pred narokom Findale Enterprises Limited prenesel v drugo davčno oazo, bi s tem prehitel sodišče. To po javno dostopnih podatkih Lovšetovih delnic ni zamrznilo. Prav tako bi lahko Lovše na eno ali več prijateljskih podjetij v drugih državah prenesel zgolj lastništvo Findale Enterprises Limited, s čimer bi v primeru izgubljene pravde otežil ali celo onemogočil vračilo delnic. Ali bo oziroma ali je to že dejansko storil, nam v zadnjih dneh ni uspelo preveriti. Lovše namreč na naša vprašanja o postopku na Karibih ni želel odgovoriti.

Lovše ima trenutno odprtih kar nekaj front. Več manjših strank Diners Cluba Slovenija nam je namreč že pred časom potrdilo, da ima družba veliko težav pri poravnavanju obveznosti, prav zaradi tega pa naj bi nekatera podjetja prenehala sprejemati plačila prek njegovih kartic. Vse to sproža ugibanja o dolgoročni likvidnosti Lovšetove družbe, a ko smo pri Lovšetu v torek želeli preveriti, kako namerava urediti težave s financiranjem in zagotoviti dodatno likvidnost, odgovora nismo dobili. V Diners Clubu Slovenija so pred mesecem dni za Finance priznali, da »občasno nastajajo likvidnostne težave in zamude pri plačilih, v povprečju manj kot mesec dni«. Družba pa je že lani imela visoko rast kratkoročnih poslovnih obveznosti – te so se povečale za več kot tretjino in presegle 24 milijonov evrov.

Italija: je tuja banka Lovšetov joker ali blef?

Pri tem še vedno ni natančno znano, ali in kako bo Lovšetu uspelo rešiti težave v Diners Clubu Italia. Že pred časom smo v Dnevniku razkrili, da je družba iz poslovanja lani pridelala devet milijonov evrov izgube, pri čemer so ji padli tudi prihodki iz obresti in provizij (z dobrih enajst milijonov evrov v letu 2010 na manj kot deset milijonov). Manj je zabeležila tudi kreditov, ki jih je odobrila strankam. Teh je bilo lani le še za 33,8 milijona evrov, kar je desetino ali 3,6 milijona evrov manj kot v letu pred tem.

Za nameček je Banca d'Italia že maja letos od Lovšeta zahtevala, da zmanjša izpostavljenost do pravnih oseb, ki jih tako ali drugače obvladuje Lovše – tudi do Findale Enterprises Limited in Diners Cluba Slovenija, ki jim je Diners Club Italia odobril za več kot deset milijonov evrov posojil. A tik pred iztekom roka, ki ga je italijanski regulator postavil Lovšetu, je ta upravnemu odboru družbe razkril, da je v pogajanjih z »vodilno mednarodno banko, ki kotira na borzi«. Ta naj bi le nekaj dni pred tem izrazila tudi interes za nakup Diners Cluba Italia. Katera je omenjena mednarodna banka, do danes ni znano, pri čemer naši italijanski viri ne izključujejo možnosti, da bi lahko šlo za Lovšetov zavlačevalni manever.