Protesti so skrhali politično podporo Francu Kanglerju v mariborskem mestnem svetu. Iz koalicije je izstopil DeSUS, iz mestnega sveta pa še eden ključnih Kanglerjevih ljudi. Vodja SLS-ove svetniške skupine v Mariboru, Srečko Zorko, je odstopil.

"Dogajanja v MOM-u in širše v domovini v zadnjih tednih so zame kot prepričanega demokrata onkraj mojega razumevanja političnega delovanja," je zapisal v pojasnilu. Pred nedavno izključitvijo Kanglerja iz SLS-a je mestni odbor stranke sicer zagrozil, da bo iz njenih vrst izstopilo vseh deset mestnih svetnikov.

Protesti so za jutri napovedani tako v Mariboru kot Ljubljani, Celju, Trbovljah, Ravnah na Koroškem in na Ptuju, danes pa bodo potekali v Krškem.

Podžupan zaradi možganske krvavitve v bolnišnici

Podžupan Mestne občine Maribor Tomaž Kancler je od petka zvečer v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Po prvih ugotovitvah zdravnikov ima možgansko krvavitev, ki pa, kot danes ugotavljajo strokovnjaki, doslej ni pustila resnejših posledic, so danes sporočili iz mariborske občine. Kancler do nadaljnjega ostaja v bolnišnici na opazovanju.

Ker je Kangler na dopustu, ima pooblastila za vodenje občine drugi podžupan Milan Mikl, tretja pa je Astrid Bah.