Vonnova je na tem prizorišču dosegla rekordno 13 zmago, enajsto v smukih ter skupno 55. zmago v svetovnem pokalu. S slednjim dosežkom se je izenačila z legendarno Švicarko Vreni Schneider na drugem mestu večne lestvice. Prva je z 62. zmagami še vedno Avstrijka Annemarie Moser-Pröll.

Mazejeva je tako kot petkov smuk začela s številko 15, tik pred njenim nastopom pa so tekmo prvič prekinili zaradi megle. Že v petek je bilo nekaj prekinitev, vendar so tekmo, ki je bila na meji regularnosti, kljub vsemu izpeljali do konca. Poleg megle je v petek tekmovalke motil novozapadli sneg, in tudi Mazejeva je nekajkrat zapeljala vanj ter s tem izgubila precej časa. Drugi smuk v dveh dneh v Alberti je začela dobrih pet minut pozneje, kot je bilo predvideno, vendar že pri prvem merjenju časa za tedaj vodilno Stacey Cook zaostajala za skoraj pol sekunde.

Tudi v drugem delu je nabrala dodatne dobre pol sekunde zaostanka (+1,15) in po prihodu v cilj ob pogledu na izid zmajevala z glavo, saj je bila že tedaj oddaljena od boja za sam vrh. Kljub vsemu je krepko izboljšala 20. izid iz petkovega smuka. S tem je tudi obdržala skupno vodstvo (347 točk), Vonnova, branilka velikega kristalnega globusa, pa je četrta (210).

"Današnji rezultat Mazejeve je tisto, kar smo pričakovali in kar je pokazala na treningih, da se lahko smuča med prvih šest, med deseterico. Včeraj je bilo veliko težav, malo z materialom, pa s slabšim smučanjem v spodnjem delu, kar smo ugotovili po dokaj natančni analizi. Organizatorji imajo veliko težav z vremenom, pogoji so zelo slabi. Bo morala tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis) o tem malo razmisliti. Mazejeva je imela dokaj regularne pogoje tako danes kot včeraj, nekatere druge tekmovalke pa ne, spet druge pa veliko prednost. Enkrat megla, drugič močan veter, pa prekinitve ... In to na taki tekmi, na kateri šteje zadnjih 20 sekund, na kateri odloča material. Zato se mi zdi, da tak pristop ni 'fer'. Na treningih je Mazejeva dobro pripravljena, tehnično proga ni zahteva. Upamo, da bo bomo imeli v nedeljo v spodnjem delu hitre smuči, za tehnični del pa je jasno, da je konkurenčna," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Cookova je bila na čelu vse do nastopa Vonnove, ki je slabše začela zgornji del, vendar že na sredini prišla do prednosti slabe desetinke. Takoj nato pa je napravila napako, zgrešila idealno linijo pri dveh vratcih, se vendarle rešila, a zaostajala za več kot pol sekunde. Že na naslednjem merjenju časa pa je bila ponovno desetinko pred reprezentančno kolegico ter v cilj prišla z 52 stotinkami naskoka; v petek je bila pred prav tako drugouvrščeno Cookovo kar +1,73 sekunde. Ko je v cilj prispela Nemka Maria Höfl Riesch, ki je prišla na šesto mesto, je bila tekma zaradi megle ponovno prekinjena. V nadaljevanju je tekmovalke motilo še močno sneženje.

Mazejeva je Ilko Štuhec, ki je tekmo odprla s številko ena, je ugnala za šest desetink. Štuhčeva je bila po 23. mestu v petek tokrat še dve mesti bližje dvajseterici. Brodnikova je bila še pri tretjem merjenju časa 16., vendar je preveč izgubila v spodnjem, tehnično zahtevnejšem delu, da bi lahko prišla do točk. "Danes startna številka ena ni bila najboljša, saj je v zadnjih 24 urah padlo kar nekaj snega, tako da je proga postala hitrejša pri nekoliko višjih številkah. Razmere so bile takšne, kot so pogosto v Lake Louisu. Moram pohvaliti nastop Brodnikove, ki je imela vmes konkurenčne čase, v nekaterih odsekih proge pa je imela še vedno težave. Toda v zadnjih petih dneh je pokazala napredek, zato sem z njo zadovoljen. Naš cilj, da se Štuhčeva uvršča med dobitnice točk, se je znova uresničil, zdaj pa mora priti še višje, med dvajseterico," je po trener hitrih disciplin slovenske reprezentance Andrej Možina.

V nedeljo se bo ameriška turneja za smučarke končala v lLake Louisu s superveleslalomom.