Ameriško podjetje Microzap naj bi razvilo tehniko, po kateri bi kruh ostal brez plesni skoraj dva meseca. To bi storili s pomočjo ogromne naprave, ki sicer deluje podobno kot domača mikrovalovna pečica. Ustvarili so jo, da bi z njo ubijali bakterije kot je na primer salmonela, raziskovalci pa so ugotovili, da lahko v njej v le desetih sekundah uničijo tudi spore, ki ustvarjajo plesen.

''Kruh smo najprej obdelali v tej napravi, nato pa po 60 dneh preverili stopnjo plesni. Bila je ista kot dva meseca prej,“ je za BBC povedal vodja podjetja Don Stull. Naprava se od domače mikrovalovne pečice razlikuje po tem, da frekvence prihajajo skozi režast radiator. ''Razlika je, da toplota enakomerno prekrije vsa mesta,“ je pojasnil Stull.

Proizvajalcem kruha je naprava izjemno zanimiva, a bi zaradi nje morda lahko začasno poskočile cene kruha, po drugi strani pa obstaja zaskrbljenost, da potrošniki ne bi kupovali kruha, ki bi bil tako 'star'. ''To bomo morali spremeniti. Večina ljudi potipa kruh in če bo ta na otip svež, potem ga bodo najverjetneje kupili,“ je optimističen Stull.

Ta tehnologija bi lahko imela na industrijo kruha številne pozitivne učinke. Proizvajalci so se do sedaj s plesnijo borili tudi tako, da so kruhu dodajali številne konzervanse, posledično pa tudi dodatne kemikalije, da so zakrile njihov okus. Če bi peki uporabljali to napravo, bi se vsemu temu lahko izognili.

Na ta način bi se lahko izognili štrucam kruha v smeteh, z napravo pa bi po vsej verjetnosti lahko dosegli svežino tudi druge vrste hrane (purana, sadja in zelenjave).