Lani se je z virusom hiv na novo okužilo 2,5 milijona ljudi po vsem svetu. To je v primerjavi s preteklimi leti manj, medtem ko se v Sloveniji število okužb iz leta v leto povečuje. Tako so pri nas lani odkrili 55 novih okužb, kar je največ doslej. Tudi letos so že potrdili 41 novih okužb, ta številka pa se bo do konca leta še povzpela.

Najbolj ranljiva skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ključ pri zajezitvi problema širjenja je intenziviranje promocije varne spolnosti v tej populaciji in promocija testiranja. Predvsem bi bilo po mnenju strokovnjakov treba omogočiti testiranje na mestih, kjer se zbira ta skupina ljudi. S hitrim odkrivanjem namreč lahko dobro zdravijo okužbo, poleg tega lahko preprečijo njeno širjenje.

Korak naprej v širšem testiranju bi bil lahko hitri test za ugotavljanje okuženosti, ki ga je že odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila. Test bo najverjetneje slej ko prej na voljo tudi pri nas. Testiranje bo mogoče doma, je zanesljivejše, kot so bili predhodni testi, rezultati pa so znani v 20 do 40 minutah.

Tudi letos ob dnevu boja proti aidsu po Sloveniji potekajo različne aktivnosti. Med drugim bodo v središču Ljubljane študenti medicine cel dan odgovarjali na vprašanja mimoidočih glede spolno prenosljivih okužb, zaščite pred njimi in glede diskriminacije. Ob 18. uri bodo svojo podporo izrazili tudi znani slovenski stand-up komiki Jernej Celec, Vid Valič, Tin Vodopivec, Boštjan Gorenc - Pižama in Aleš Novak z nastopom Stand-up against aids!

Dijaška skupnost Maribor pa bo v sodelovanju z Lekarnami Maribor med dijake razdelila 1500 kondomov.

Primorsko svetovalno središče Koper, Zavod za zdravstveno varstvo Koper in Zdravstveni dom Koper pa so v petek priredili družabno prireditev Varno je seksi - prenašaj sporočilo, ne virusa!

Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota pa je v sodelovanju z Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota ter Pokrajinsko in študijsko knjižnico pripravil v petek v prostorih knjižnice informativno stojnico, kjer so delili kondome. Te so prispevale Pomurske lekarne.