Dan po demonstracijah v Mariboru so poslanci SDS in NSi vložili zahtevo, naj odbor za kulturo obsodi sovražni govor in pozivanje k nestrpnosti v medijih, ki so poročali o teh demonstracijah. Obtožujejo jih, da so del propagandnega stroja politike, ki poskuša nelegalno prevzeti oblast. Operacija je stekla po že znanem in večkrat – nazadnje pri »ponarejenem« podpisu poslanke PS Melite Župevc – ponovljenem scenariju. Dan pred vložitvijo zahteve SDS in NSi za sklic izredne seje je drugi najbolj obiskani portal Siol.net objavil prispevek Hujskaštvo nacionalnega radia. V njem avtor ugotavlja, da »tako imenovana ljudska vstaja ni bila spontana, ampak anarhičen poskus določene politike v ozadju zlorabiti ljudi za nelegalen prevzem oblasti«. V ozadju mariborskega protesta so bili »politikanti, ki se skrivajo za facebookom in ki uporabljajo anarholiberalne in huliganske ešalone«, dodaja Siol. V dokaz teh trditev je Siolov portal navedel prepis poročanja Radia Slovenija v večernem dnevniku dan prej. V njem sicer ni ničesar hujskaškega. Avtor tega Siolovega prispevka, nekdanji direktor Radia Slovenija v času prve vlade Janeza Janše in zdaj odgovorni urednik portala Siol.net, desetletje pa vnet projanševski kolumnist Reporterja Vinko Vasle, je vendarle kategorično zapisal, da je Svet RTV Slovenija – ker takega poročanja radia ni takoj obsodil – »del propagandnega stroja, ki skuša na nelegalne načine prevzeti oblast«. Očitno je poslancem SDS in NSi prav ta Vasletov »prispevek« služil za sklicevanje na to, da so poročanje medijev »odločno obsodili nekateri najuglednejši slovenski novinarji«. Vodji poslancev Jože Tanko (SDS) in Matej Tonin (NSi) sta ocenila, da so se mirne demonstracije sprevrgle v poskuse »organiziranega nasilja«, o čemer naj bi pričala poročila policije o zaplenjenih bombah. Odgovornost za to nasilje sta oba veljaka vladnih strank pripisala tudi medijem, »ki so svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale in celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju«.

Oba sta od omenjenega parlamentarnega odbora zahtevala, naj Svetu RTV naloži, da se takoj sestane in obsodi pojave sovražnega govora v programih RTV ter ugotovi krivce, od drugih institucij, ki skrbijo za novinarsko etiko, pa pričakujeta podoben odziv. Poleg Vasletovega »prispevka« sta namreč kot »dokazno« gradivo priložila prepise poročanj RTV Slovenija, Pop TV in celo Siolove Planet TV ter Večera in Primorskih novic.

Oglasilo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Po mnenju društva je ta zahteva SDS in NSi zgolj poskus diskreditacije in političnega pritiska na novinarje, ki so profesionalno opravili svoje delo. Očitno je to še en poskus preusmerjanja pozornosti stran od tistega, kar vladi in celotni politiki ljudje sporočajo na trgih in ulicah, so še zapisali v DNS in pozvali poslance, naj prekličejo sejo odbora.

To se je včeraj tudi zgodilo, vendar ne zaradi odziva novinarskega društva, ampak bolj zato, ker so svojo zahtevo po razpravi v notranjepolitičnem odboru o policijski prekomerni uporabi pendrekov, solzivca, konjev in helikopterja umaknili tudi poslanci opozicijske SD in Pozitivne Slovenije. Na posvetu predsednika parlamenta Gregorja Viranta z vodji poslanskih skupin, ki je bil včeraj zjutraj sicer sklican zaradi napovedanih demonstracij pred parlamentom, so previdno ugotovili, da ne kaže prilivati olja na ogenj protestov, in obe zahtevi za sklic izrednih sej odborov umaknili.