Produkcija devete Animateke je bila po Prasslovih besedah najbolj negotova v vsej zgodovini festivala, kljub temu pa je festivalski ekipi uspelo pripraviti pester filmski in spremljevalni program, ki bo trajal od 3. do 9. decembra. Osrednje dogajanje bo tako kot pretekla leta skoncentrirano v ljubljanskem Kinodvoru, del filmskega programa bo prikazan v Slovenski kinoteki, spremljevalni program pa bo zasedel še nekatere druge ljubljanske lokacije.

Navdihovanje pri literaturi

Festival bo ponudil že tradicionalne programske sklope, med njimi osrednji Tekmovalni program, Panoramo kratkometražnih animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, Tekmovalni program študentskih filmov in Mednarodni program filmov za otroke. Fokus tokratne edicije bo na slovaški in brazilski animaciji, največ pozornosti pa bo spremljevalni program letos namenil obsežni zgodovinski retrospektivi Animirani film in literatura. Tako bo dvorana Slovenske kinoteke gostila velika imena svetovne literature, mednarodni kuratorji programa pa so našli navdih tudi v poeziji, stripih in glasbenih partiturah. V omenjeni retrospektivi velja izpostaviti predvsem dve klasiki, in sicer celovečerni animirani film Roman o Lisjaku, ki ga je ustvaril pionir lutkovne animacije Ladislas Starevich, ter film Dobri vojak Švejk, za katerega je klasično novelo češkega satirika Jaroslava Haška adaptiral Starevichev naslednik in velikan lutkovnega animiranega filma Jirí Trnka.

Ob omenjenih bo Animateka letos ponudila še štiri sodobne celovečerne animirane filme, in sicer dramo Gube (2011) španskega režiserja Ignacia Ferrerasa, ki se ukvarja s starostjo in alzheimerjevo boleznijo, dokumentarno-animirani film Crulic – Potovanje na drugi svet (2011), v katerem režiserka Anca Damian sledi romunskemu državljanu, ki je po krivem obtožen umrl v zaporu na Poljskem, politično nekorektno komedijo Dead But Not Burried (2011) kultnega britanskega režiserja Phila Mulloya ter letos posneti film bratov Quay, ki sta za filmsko platno priredila Kafkovo novelo Preobrazba.

Med stalnicami Animatekinega programa tudi letos ne bosta manjkala Svetovni jagodni izbor, ki bo predstavil eklektično selekcijo festivalskih favoritov sezone 2011/2012, ter program Cartoon d'Or s smetano lanskoletne evropske produkcije. Enako obsežen ostaja tudi Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon, ki bo med drugim ponudil slovensko predpremiero animiranega celovečerca Ernest in Celestina (2012) belgijsko-francoske režiserske naveze Stéphane Aubier, Vincent Patar in Benjamin Renner.

V znamenju ženskih avtoric

Nasploh pa bo Animateka letos v znamenju ženskih avtoric. To najavlja že likovna podoba tokratne izdaje, za katero je poskrbela kultna kanadska stripovska avtorica Julie Doucet, ki se bo na festivalu predstavila z razstavo ob izidu slovenskega prevoda stripa Moj newyorški dnevnik. Med gosti festivala bodo tudi tri velike dame animiranega filma, in sicer Caroline Leaf, Michaela Pavlátová in Joanna Quinn. Caroline Leaf bo vodila delavnico animiranega filma, predstavila svojo retrospektivo in v pogovoru razkrila svoj pogled na umetnost animiranega filma. Tudi Michaela Pavlátová bo predstavila svojo retrospektivo, ob njenem obisku pa bo festival v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana znova ponudil na ogled lutkovno predstavo Laila, ki je nastala po animirani seriji te češke avtorice. Joanna Quinn bo poleg retrospektive predstavila svoj studio Beryl Productions International in v dvorani Slovenske kinoteke razstavila originalne risbe iz svojih animiranih filmov.

Kot je že v navadi, bodo dopoldnevi v kavarni Kinodvora namenjeni druženju z avtorji, Delovni zajtrki pa bodo podrobneje predstavili programske sklope in goste festivala. Na tem mestu gre izpostaviti Slovenski dan, ki ga bo Animateka pripravila v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma DSAF!, na katerem bodo gostovali domači avtorji. Festivalsko druženje bo poleg Kinodvora in dvorane Slovenske kinoteke zajelo še Metelkovo mesto, natančneje Klub Gromka, ki bo tudi letos uradno festivalsko afterparty središče.