Šesto mesto Blejke z nekaj smole in tudi 19. mesto Vesne Fabjan sta razveselila slovenski tabor, saj so se s razbremenili negotovosti in pritiska. Blejka je že v prvem sprintu izenačila najboljši dosežek pretekle sezone. Viden je bil napredek v tehniki, vzdržljivosti in samozavesti. »Sprint je bil dolg več kot tri minute, bil je še klanec več v tej novi moški različici, a me ni pobiralo. Izjema je seveda veliki finale, kjer sem po padcu v poskusu lova hitro nabila laktat,« je pri minus 15 stopinjah Celzija opisovala nemara najboljši sprinterski nastop po odhodu Petre Majdič.

V četrtfinalu sta bili Slovenki kot 5. in 25. iz kvalifikacij celo v isti izločilni skupini. Z Vesno Fabjan nista pripravili posebne skupne taktike, čeprav se je na koncu izkazalo, da tudi Besničanka, četrta v skupini, ni bila daleč od napredovanja. Na ta način se je skozi mala vrata do 66. posamične zmage zrinila mišičasta Marit Björgen.

»Z Vesno sva se le domenili, da ne bova rinili skupaj, da si ne škodiva. Taktiziranje po tej plati je zapleteno, na ledenih ploščah se lahko hitro kaj zgodi, kot se je v velikem finalu. Borila sem se le za svojo smučino. Še Marit mi je v cilju priznala, da je imela težave zaradi mojega hitrega začetka. Vem, da sem še posebej hitra v tem delu. Le še bolj moram to izkoristiti,« ve za svoje prednosti Višnarjeva.

»Z doseženim petim časom kvalifikacij sem že vedela razmerja, katere moram kontrolirati in kako. Malo napako sem naredila le v polfinalu, ker nisem vedela, kako močne so Rusinje, pa sta bili potem dve na odru. Vedela sem, da sem močna in ni mi bilo treba potrošiti vseh moči do velikega finala,« je opisala.

Vesna Fabjan pravi, da je bila sposobna seči višje: »Res je bil to eden mojih boljših rezultatov v klasiki, nisem pa najbolj zadovoljna. Kvalifikacije so se mi precej ponesrečile, ker se mi je med smuči in pod čevlje zapletal kabel od grelcev za čevlje. Zataknila sem ga v čevelj, a se je izmuznil. V četrtfinalu sem poskušala teči na polno od starta, da bi dobila dobro pozicijo v smučini, a sem bila preveč neučakana in potem vozila preveč naokrog ter pristala povsem zadaj. Zadovoljna sem s tekom v klanec. Počutila sem se močnejšo kot v pretekli sezoni. Tudi smuči smo imeli vrhunske. Razmere so bile kar zahtevne, ker je precej mrzlo, je pa to tukaj povsem normalno.«