Na poraz ob Blatnem jezeru zagotovo nimate lepih spominov.

Ne, čeprav smo skoraj tri četrtine tekme držali korak z Madžari. Takrat niti Veszprem niti Celje nista bila v idealni formi, zdaj pa je drugače. Gostje prihajajo v Zlatorog v idealni formi in kot absolutni favorit. A prepričan sem, da po naših odličnih predstavah v zadnjem času na nas gledajo zelo resno. Veszprem ima veliko prednost, da lahko v madžarski ligi odloča in določa, s kom bo kdaj igral in si zase naredi najboljši razpored. Tako se lahko v miru pripravlja na evropske tekme, igralci se odpočijejo, osvežijo in regenerirajo. Medtem ko smo mi imeli še v sredo težak derbi s Cimosom, Veszprem ni imel prvenstvene tekme in se je lahko ves teden v miru pripravljal le na nas.

Kako se postaviti po robu ekipi, ki letos v Evropi ni oddala še niti točke, ki ima v svojih vrstah kar šest dvometrašev in ki je zelo izkušena (povprečna starost 30 let)?

Zaradi napornega tekmovalnega ritma je moje igralce že malce načela utrujenost, imamo pa tudi težave s poškodbami in boleznimi. Naši aduti bodo spet srce, mladost, hitrost in borbenost, a bo treba vključiti tudi glave. Želel bi si, da fantje ponovijo zadnje dobre predstave iz slovenske lige in Evrope ter da pustijo srce in dušo na igrišču. A če bo to dovolj za uspeh, ne vem. Veszpremu moramo vsiliti svoj slog in sistem igre, tako kot smo ga Kielu. Če nam to uspe, je marsikaj mogoče, v nasprotnem primeru se nam slabo piše. Mislim, da nas čaka težje delo kot proti Kielu, kajti Madžari imajo v svoji ekipi tudi veliko Balkancev. Če nam bo uspelo preprečiti njihove hitre (pol)protinapade in držati korak z njimi do končnice, je vse odprto.

Veszprem že dolga leta neuspešno naskakuje vrh Evrope, letos pa je vložil še večja sredstva. Je njegov proračun primerljiv z evropskimi velikani, kot je na primer Kiel?

Madžarski klub ima zelo velik proračun, ki sicer ni na Kielovi ravni, a je treba na denar gledati še z drugega zornega kota. Glede na to, da je življenje na Madžarskem dvakrat cenejše od tistega v Nemčiji, sta klubska proračuna povsem primerljiva. Seveda ni enako sto evrov v eni ali drugi državi: s tem denarjem lahko gresta v Nemčiji na kosilo ali večerjo v restavracijo le dve osebi, na Madžarskem pa šest – in to v najboljšo restavracijo. Tudi pogodbe Veszpremovih rokometašev so za madžarske razmere fantastične. Lazslo Nagy dobi okoli 50.000 evrov neto na mesec, kar letno znaša približno 600.000 evrov. To je toliko, kolikor stane moja celotna ekipa v Celju. Poleg tega najboljšim na Madžarskem klub plača tudi stanovanje, avtomobil, hrano.., zato lahko igralec večino denarja, ki ga dobi, privarčuje, minimalen del pa ga porabi za malenkosti, kot je kavica. Prej so se številke skrivale pred javnostjo, večinoma se je z denarjem delalo na črno, pod mizo, zdaj pa so zneski prišli na plano. A navadni ljudje na Madžarskem težko živijo in če klub ne bo dosegal uspehov, je vprašanje, kako dolgo bo vse skupaj še trajalo.

Dolga leta ste bili trener madžarskega kluba Pick Szeged, ki je pred nekaj tedni na edinem derbiju tamkajšnje lige spravil na kolena Veszprem kar z 31:24.

Pick je dobil madžarski derbi, a je takoj na naslednji tekmi »kiksnil«. Tekmo sem si ogledal na televiziji: mojemu nekdanjemu klubu je vse šlo kot po maslu – tako kot nam proti Kielu. Veszprem je bil prepričan, da bo zlahka dobil derbi, a ko se je zavedel realnosti in zaostajal, je bilo že prepozno. Na Madžarskem imajo le dva močna kluba, Veszprem in Pick Szeged, ki igrata tudi v evropski ligi prvakov, drugi pa so po kakovosti daleč zadaj. Obema zato manjka močnih tekem, a po drugi strani imata dovolj časa, da se v miru pripravljata na evropske tekme. Če v madžarski ligi oba dobita medsebojna derbija na domačem igrišču, ob tem pa eden izgubi vsaj točko proti kakšnemu drugemu nasprotniku, je prvenstvo že lahko tudi odločeno.