Potem imamo rešitev za vas. Spoznajte spravo. Sprava je izdelek vrhunske kakovosti, ki ga priporočajo vse vodilne svetovne bonitetne hiše, Evropska centralna banka pa tudi največji tuji strokovnjak za vaša notranja vprašanja, Joseph Adamo Mussomeli. Spravo so izdelali vrhunski strokovnjaki v našem znanem laboratoriju in lahko ste prepričani, da bo v hipu odpravila vse vaše težave.

Še več, če pokličete v naslednjih desetih minutah, vam zagotavljamo, da bosta Janez Janša in Zoran Janković v samo treh tednih postala neločljiva prijatelja od malih nog, Gregor Golobič novi kolumnist Planeta, Ljudmila Novak pa slavnostna govornica na naslednjem praznovanju obletnice dražgoške bitke.

Pa to sploh še ni vse. Zraven vam namreč podarimo še velikega ljubitelja kulture dr. Žigo Turka in varčevalnim ukrepom naklonjenega Branimirja Štruklja v ljubezenskem objemu, fotografijo kardinala Franca Rodeta v partizanski uniformi in slavnostno mašo za Milana Kučana na Brezjah. Vse, kar morate storiti, je, da obkrožite pravilno številko, in sprava bo tu.

Pozabite na utrujajoče razprave o tem, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni, pozabite na razdiralne verske in nacionalne delitve, na večno deljena mnenja o maršalu Josipu Brozu Titu, o izbrisanih ali o slovenskih kandidatkah za pesem Evrovizije. Sprava madeže zgodovine očisti tako, kot da ne bi nikoli obstajali, in po samo enem nanosu se ne boste več spomnili ne trenirkarjev, ne drugorazrednih tem, ne Caffeja Open, ne brkov Janeza Stanovnika. Sprava učinkovito odstrani tako Aleša Primca kot Janeza Zemljariča. Rezultati bodo vidni takoj in sosedje vam jih bodo zavidali.

Pokojninska reforma? Reforma trga dela? Višji davek na časopise? Deset odstotkov nižje plače v javnem sektorju? Odpuščanje v zdravstvu in šolstvu? Onemogočanje poslovanja Javne agencije za knjigo in Filmskega centra? Znižanje RTV-naročnine? Ustanovitev državnega holdinga? Razprodaja državnega premoženja? Pospešena krepitev zasebnih visokošolskih zavodov na račun javnih univerz? Zmanjšanje davka na dobiček in druge prijazne spodbude za zagon gospodarstva?

Zakaj bi se mučili? Sprava dokazano deluje veliko bolje in hitreje od običajnih prijemov za izhod iz gospodarske krize, saj prodira v globine in zlahka opravi celo z najtrdovratnejšimi sistemskimi problemi. Že po samo nekaj tednih redne uporabe bodo težave Nove Ljubljanske banke, propad večine največjih gradbenih podjetij in odmrlost številnih drugih vej gospodarstva za vas le še stvar pozabljene preteklosti. Tajkuni? Strici iz ozadja? Orožarske afere? Vseprisotna korupcija? Davčne oaze na Cipru, v Luksemburgu ali na Kajmanskih otokih? Sedem življenj dr. Dimitrija Rupla? Mešetarjenje z nezazidljivimi parcelami? Ponarejena spričevala in prepisane diplome? Franc Kangler? Politično kadrovanje? Izločeni dokazi in druge pravljice za lahko noč? Povečano izseljevanje mladih? TEŠ6? Naraščajoča nestrpnost? Kolaps nogometne reprezentance? Medijska nesvoboda? Nespoštovanje zakonov in ustave s strani najvišjih državnih uradnikov?

Ne skrbite, sprava je odgovor na prav vsa relevantna družbena vprašanja, ob tem pa je prijazna do okolja, saj je sestavljena iz izključno naravnih materialov. Sprava tudi ne zavzame veliko prostora, je preprosto zložljiva in po vsaki uporabi jo lahko hitro pospravite nazaj v svoj čarovniški retorični klobuk.

Tudi njena uporaba je nadvse preprosta. Zadošča že, če jo samo nekajkrat mimogrede omenite v svojih javnih nastopih, tako rekoč narahlo podrgnete po površini, in že se bo zableščalo od množičnega zadovoljstva, borzni indeksi bodo poskočili od veselja, zadolževanje bo čez noč postalo občutno cenejše, število brezposelnih pa se bo v hipu zmanjšalo za najmanj dvajset odstotkov. V nekaj dneh vas bosta pohvalila tako Mednarodni denarni sklad kot tajnica gospe Hillary Clinton, v dveh do treh tednih pa se bosta glede idiličnega ekonomskega stanja v državi strinjala celo dr. Jože Mencinger in Rado Pezdir. Še Nataša Pirc Musar se ne bo več pritoževala.

Zakaj bi torej čakali? Odločite se že jutri in spravo vam lahko dostavimo že v naslednjih dneh. Dovolj je bilo zapravljanja davkoplačevalskega denarja za drage dialoge s socialnimi partnerji, referendume in demonstracije. Spravo lahko dobite po izredno ugodni ceni na več obrokov.

In zapomnite si, če z izdelkom slučajno ne boste zadovoljni, vam zagotavljamo, da ga lahko po pičlih petih letih preprosto zamenjate za kaj drugega. Zato nikar ne odlašajte, ampak izberite spravo takoj ter se tako pridružite milijonom zadovoljnih uporabnikov po vsem svetu. Verjemite, sprava bo navdušila tudi vas.