Clintonova je dejala, da lahko v prihodnjih nekaj letih pridemo do točke, ko se več noben otrok ne bo rodil s to boleznijo. Potrebno bo odpraviti spolno neenakost pri dostopu do zdravil, zmanjšati število novih okužb in povečati dostop do zdravljenja.

Načrt predvideva tudi obrezovanje moških v državah z višjim tveganjem in obvezno zdravljenje vsake okužene noseče ženske. Tako bi prišli do pomembne prelomne točke, ko bo število novih okužb manjše od števila bolnikov z aidsom, ki se zdravijo.

Število smrtnih primerov zaradi aidsa je v zadnjih šestih letih po svetu padlo za 25 odstotkov. Do padanja prihaja tudi v državah, kjer so okužbe najbolj razširjene. V Malaviju in Bocvani je število novih okužb padlo za 73 in 71 odstotkov.

ZDA so sredstva za boj proti aidsu povečale v času predsednika Georgea Busha mlajšega, administracija predsednika Baracka Obama s tem nadaljuje in trenutno na leto za boj proti aidsu porabi 6,6 milijarde dolarjev. Ta denar pomaga ljudem v 34 državah sveta.

V ZDA z aidsom živi 1,1 milijona ljudi, novih okužb na leto pa je 50.000. Kar 12.000 jih je med mladimi od 13 do 24 leta starosti, pri čemer jih 60 odstotkov niti ne ve, da ima aids.