Devetnajstletni Jaka Hvala je suvereno zmagal v kvalifikacijah z daljavo 145 metrov, kar je le dva metra manj od rekorda skakalnice, ki ga ima v lasti Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Veliki up iz Ponikev nad Tolminom je v kvalifikacijah le potrdil dobro formo s treningov, kjer je bil najboljši že v obeh serijah s skokoma 138 in 139,5 metra. Izmed preostalih Slovencev je bil Jurij Tepeš deveti (131,5 m), potem ko je za trening skočil le 85 in 75 metrov, Robert Kranjec 18. (124,5), Jernej Damjan 19. (126) in Matjaž Pungertar 38. (119,5). Peter Prevc je bil kot član elitne deseterice na tekmo uvrščen vnaprej in najboljši med njimi v kvalifikacijski seriji s skokom 139 metrov.

»Nič posebnega. Fantje so naredili le tisto, kar je bila njihova naloga, torej uvrstitev na tekmo. Hvala je sploh prvič v Kuusamu, takoj se je dobro znašel na skakalnici z nekoliko zastarelim profilom. Zmaga v kvalifikacijah ne bo dodaten pritisk za tekmo. Njegova forma se vzpenja in mora v skokih samo uživati. Čeprav je Tepeš za trening imel dva slaba skoka, me ni bilo strah, saj je točno vedel, kaj mora spremeniti v pristopu za kvalifikacije. Vesel sem, ker sta Damjan in Pungertar z uvrstitvijo na tekmo stopnjevala formo glede na Lillehammer. Zlasti Pungertar še dela napake, saj ima velike težave s točnostjo odskoka,« je povedal prezebli selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki bo na današnjo ekipno tekmo (začetek ob 17. uri) poslal Roberta Kranjca, Jurija Tepeša, Jaka Hvalo in Petra Prevca. »Glede na doslej prikazano smo med favoriti, torej nas čaka trd moštveni boj za najvišja mesta. Obeta se razburljiva tekma, v kateri bo odločala vsaka napaka,« je dodal Janus.

Potem ko je Avstrijec Thomas Morgenstern opravil v sredo zelo dober trening v brezvetrju, se vodilni v svetovnem pokalu včeraj sploh ni pojavil v skakalnem centru Rukka. »Vzel sem si dan premora, da se pripravim na naslednji tekmi. Poleti sem malo tekmoval, le v Hinzenbachu in Klingenthalu, ob treningih pa počel še veliko drugih stvari. Nastopil sem v teku navzgor po letalnici na Kulmu, naredil izpit za pilota helikopterja, vozil bolid formule ena, se povzpel na vrhove najvišjih gora v Avstriji,« del skrivnosti uspešnega začetka sezone razkriva nosilec rumene majice Thomas Morgenstern.