Za navijače Tine Maze pred tremi tekmami v hitrih disciplinah (dva smuka in superveleslalom) iz Kanade prihajajo spodbudne informacije. Črnjanka se še vedno nasmiha v kamere in fotografske objektive, na svojem blogu sporoča, da se odlično počuti v uglednem hotelu, obdanem z belimi gorami , in polna optimizma pričakuje prvi hitri konec tedna v sezoni. Spodbudno je bilo tudi dogajanje na treningih smuka. Proga v Lake Louisu ne spada med njene ljubše, saj teren ni najbolj strm niti tehnično zahteven. A je bila vseeno med najboljšimi. Na prvem treningu je zasedla sedmo mesto, na drugem, ko je prehitela tudi Lindsey Vonn (bila je deveta), osmo. Nastopila je tudi na zadnjem, včeraj je bila deveta. Čeprav so pri Vonnovi vidne posledice zdravstvenih težav, ostaja glavna favoritinja. To je potrdila na prvem treningu, ko je bila z naskokom najhitrejša, Lake Lousie pa je njen najljubši teren, na katerem ima enajst zmag za svetovni pokal. Tudi tretja iz triperesne deteljice, ki kroji vrh svetovnega pokala v zadnjih letih, Maria Riesch je bila med najhitrejšimi.

Vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi podrobnejših ocen po treningih ne daje, zanj je merilo le tekma. Z optimizmom ga navdaja podatek, da so smuči hitre in da je tekmovalna oprema konkurenčna. »Naredili smo majhen korak naprej. Razlike na tekmi bodo majhne, odločale bodo stotinke. Zadovoljen bom, če bo dobro smučala. Kakšno uvrstitev bo dosegla, bo nato odvisno od konkurence,« je dejal. Dodal je, da Mazejeva povsem z vso močjo na treningih ni smučala, saj proti koncu proge ni vztrajala v smukaški preži. Sneg postaja vse trši, kar je glede na karakteristike smučanja vodilne tekmovalke svetovnega pokala spodbuden podatek.

Po uspešnem začetku sezone ekipa najboljše slovenske smučarke ne kaže šibkih točk. Mazejeva v poziciji prve smučarke sveta in ob pomoči glasbenega udejstvovanja postaja še večja zvezdnica belega cirkusa. Temu primerno je v zadnjih dneh v Severni Ameriki, kjer jo vidijo kot glavno tekmico Vonnove v boju za skupno zmago, požela precejšnjo pozornost. Nekoliko so se spremenile tudi tekmice. »Logično je, da se tekmice drugače obnašajo. Opazil sem psihološke igrice, ki sem jih v ženskem športu že doživel. Ampak takšne položaje Tina obvlada,« je dejal Massi in izpostavil zaplet, ko pred začetkom severnoameriške turneje Mazejevi niso dovolili trenirati v Coper Mountainu: »S tem se sicer ne obremenjujemo več, a jaz bi naredil enako. Kaj lahko mi ponudimo Američanom v zameno za trening na njihovem terenu? Nič. Logično, da nam niso pustili trenirati.«

Mazejeva za razne sile, ki se lahko na športnici odražajo kot pritisk, za zdaj ostaja imuna. Je izkušena tekmovalka s 15-letnim stažem v svetovnem pokalu. Ostaja nasmejana, takšna, kakršna je najmočnejša. »Le kako ne bi bila, ko pa ima za seboj dve zmagi, tretje in četrto mesto,« je dejal Massi, ki izpostavlja vlogo usklajenosti delovanja celotne ekipe. Poudarja kakovostno delo serviserja Andrea Vianella in fizioterapevtke Nežke Poljanšek, ki nima le ene vloge, ampak postori še marsikaj. V Lake Louisu se preizkuša tudi kot predstavnica ekipe v cilju, kjer slovenska reprezentanca nima drugega človeka.

Massi pomemben dejavnik uspeha vidi tudi v odnosih s smučarsko zvezo. Znane so afere iz preteklosti. Sedaj jih ni več, kar naj bi pozitivno vplivalo na Mazejevo. »Če kdo razmišlja nasprotno, razmišlja napačno. S tem je podobno kot pri otrocih. Če otrok odrašča v urejeni družini, mu gre dobro v šoli. Če ima smučar urejeno pogodbo z zvezo, je logično, da je dobro razpoložen,« je pojasnil in dodal: »Pogodba bi bila lahko urejena že pred dvema letoma, če ne bi dobivali polen pod noge.«

Medtem ko Mazejeva na vseh treh tekmah cilja vsaj na uvrstitev okoli petega mesta, bo v odsotnosti Maruše Ferk drugi slovenski adut Ilka Štuhec. Mariborčanka je lani na smuku v Lake Louisu s šestim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v karieri. Letos meri nekoliko nižje, a prav gotovo na mesta, ki prinašajo točke za svetovni pokal.