Obisk načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča na vladi je sprožil ugibanja o morebitni vlogi vojske v protestih. Obrambni minister Aleš Hojs je takoj pojasnil, da je predsednik vlade Janez Janša od Božiča želel le poročilo, kako so zavarovani objekti, v katerih sta orožje in strelivo. Kljub temu so se pojavila vprašanja, kakšna je lahko vloga vojske in obveščevalnih služb, če jih država želi uporabiti za krotenje demonstracij.

Kot nam je povedal nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki želi ostati neimenovan, se Sova (tudi) v takšnih situacijah osredotoča predvsem na morebitne povezave demonstracij in vpliva iz tujine. Preverja, denimo, ali za demonstracijami morda stojijo tudi posamezniki ali organizacije iz tujine, hkrati pa tudi spremlja, kako dogajanje doma vpliva na položaj Slovenije v tujini. Posebna pozornost je namenjena spremljanju mednarodnih ekstremističnih skupin, ki bi lahko demonstracije izkoristile za širjenje svojih radikalnih idej in za nasilje. Obveščevalci se v takšnih razmerah bolj osredotočijo tudi na morebitne tokove mednarodnega organiziranega kriminala, predvsem glede tihotapljenja orožja. Sova ima tudi možnost, da preiskuje nakazane varnostne probleme, ki še nimajo znamenj kaznivih dejanj in jih policija zato ne more preiskovati. Nekoliko ožje je opredeljeno delo vojaške obveščevalno-varnostne službe, ki se osredotoča na obrambno področje.

Slovenski vojaki imajo v svojem opisu nalog tudi pomoč državljanom ob naravnih in drugih nesrečah. Da bi vojaki policistom pomagali pri zagotavljanju reda in miru na ulicah, pa bi bilo po mnenju strokovnjakov nezakonito in celo protiustavno. Po drugi strani bi vojska policiji lahko pomagala z opremo ali logističnimi rešitvami. Drugačnega mnenja pa je predsednik vojaškega sindikata Gvido Novak, ki razlaga, da lahko državni zbor razglasi izredne razmere in takrat tudi odloča o uporabi obrambnih sil. Po njegovem mnenju bi o izrednih razmerah lahko govorili tudi v primeru, če bi bile demonstracije tako obširne, da jih policija ne bi več mogla nadzorovati in bi torej povsem ušle izpod kontrole. Kot so nam včeraj zatrdili v Slovenski vojski, do zdaj niso zaznali nikakršnih želja ali insinuacij, da bi se kdo zanimal za odrejanje nalog zunaj zakonodaje. V Sloveniji je vojska (glede zagotavljanja reda) strogo ločena od opravljanja civilnih nalog, ponekod v Evropi in po svetu pa posamezne enote, ki sodijo pod vojsko, opravljajo tudi »civilne« naloge.

Notranje ministrstvo in generalni direktor policije sta okoli tisoč policistom, ki so ali bodo kot člani posebne policijske enote varovali protestne shode, in kriminalistom, ki so bili ali bodo prav tako aktivni pri nadziranju demonstracij, odobrila izplačilo za 20 odstotkov povečanega dela. Na policiji hkrati pozivajo vse demonstrante, naj protestirajo mirno in brez izgredov. Tudi na družbenih omrežjih so se pojavili pozivi, naj protestniki v policijo ne mečejo granitnih kock in se »oborožijo« kvečjemu z rožami.