Dogajanje v zvezi z mariborskimi protesti je začelo teči po pričakovanem scenariju preusmerjanja pozornosti. Tri dni po večerni napovedi notranjega ministra Vinka Gorenaka, da bodo izsledili in kaznovali »organizatorje« neprijavljenih in neorganiziranih demonstracij v Mariboru, se je že začel lov na tiste, ki naj bi tičali za anonimno skupino na omrežju Facebook Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora.

Včeraj so nekatere izmed tistih, ki naj bi bili organizatorji, že obiskali policisti, mediji, ki so opazno naklonjeni SDS, pa so sočasno objavili anonimko z imeni in priimki tistih, ki naj bi bili »anonimni« organizatorji mariborskih protestov zoper župana Franca Kanglerja.

Anonimnež moralizira o anonimnosti

»Kdo so možje, ki upajo podpihovati, pa ne upajo pokazati obrazov,« je v anonimki uvodoma zapisal avtor, ki tudi ne upa razkriti svojega imena. »Vemo, da anonimnih pobudnikov ni. Fantje imajo imena in priimke. Ker manipulirajo, njihove manipulacije pa postajajo nevarne, je prav, da vsaj raziskovalni novinarji razkrijete, kdo so. Za vse mimoidoče, ki bi lahko dobili v glavo granitno kocko. To se ne sme dogajati, da leti po nič krivih.«

Pigac: Sem zgolj fotoreporter

Za spletno operacijo naj bi potemtakem stali podjetnik in lokalni politik Saša Pelko iz Miklavža na Dravskem polju, fotoreporter Marko Pigac iz Šentilja, domžalski strokovnjak za spletne medije Matej Špehar, mestni svetnik iz Maribora Rok Peče in še nekateri drugi. Siol.net anonimko »dopolnjuje« še z navedbo, da naj bi za »stike z javnostmi« v tej konspirativni operaciji skrbela novinarja mariborskega časnika. Vsi omenjeni »organizatorji« so kategorično zavrnili anonimno očitanje, da naj bi hujskali ali kakor koli podpihovali h kaznivim dejanjem, zanikali so tudi, da naj bi vodili stran na socialnem omrežju, ki je zabeležila že več kot 28.100 všečkov.

Pigca so včeraj dopoldne poklicali s policije in ga povabili na informativni pogovor. »Zanimali so jih protesti in moja vlogo pri njih,« nam je razložil. »Odgovoril sem jim, da sem na njih prisoten kot fotoreporter. Spraševali so me še, zakaj se zanimam za proteste, za radarje in če poznam nekatere ljudi, med drugim Saša Pelka. Najbolj pa me je fasciniralo vprašanje, kaj si mislim o Andreju Šišku (iz društva Hervardi op. p.). Njega namreč na nobenem protestu nisem opazil. Sem pa se z njim sestal v sredo v mariborskem lokalu, kjer mi je izročil svojo novo knjigo.«

Pelko je v odzivu za STA zanikal svojo vpletenost v organizacijo protestov. Dejal je, da pozna le dve osebi, ki se omenjata pri tem. Matej Špehar je na svoji spletni strani zapisal, da se je protestov udeležil kot novinar, prenos v živo pa je pripravil zato, ker je vedel, da »bo to zagotovo najbolj gledana stvar tega trenutka«. Pravi, da pozna Pelka in Pigca, a zanika, da bi imel kakršno koli povezavo z organizacijo protestov. Tudi mariborski mestni svetnik Rok Peče kategorično zanika, da bi imel kar koli s požigi radarjev. Pravi, da ga žalosti, da sliši take stvari. »Vem, da sem trn v peti nekomu, nisem si pa mislil, da sem tako velik,« se je čudil.

Vezjak: SDS omenjala tudi mene

»Ogorčeni bi morali biti, s kakšno lahkoto so tudi slovenski nacionalni mediji in ne le tisti, ki sploh ne skrivajo svoje politične agende, uprizorili pogrom proti domnevnim organizatorjem protestov,« je dogajanje komentiral filozof Boris Vezjak. »Svoje novinarsko poslanstvo so zapakirali v 'poročanje o obstoju anonimke', ki razkriva domnevne pobudnike protestov. Dodatno lahko razumem, kakšen profesionalni zdrs to pomeni, ker se na podoben način izmišljeno vpleta tudi moje ime na Twitterju vladajoče stranke in njenih medijskih satelitih, pa še kakšno.«

Vezjak pričakuje, da bodo takšno kriminalizacijo domnevnih pobudnikov protestov ostro obsodila novinarska združenja, politika in civilna družba. »Gre za lov na čarovnice, kjer je treba črniti ali obsoditi posameznike, ki so ljudem vrnili upanje v moč protestnega glasu, predstavlja še zadnji poskus udarca legitimnosti pravice državljanov, da pokažejo vladajočim elitam, kaj si mislijo o njih. Tudi če jutri organizatorje najdejo in jih veličastno zaprejo, bodo oblastniki s tem znova dokazali le, kako veliko je njihovo zaničevanje sporočila, s katerim se nanje naslavlja množica,« je dejal.