Vrhnika. Stavba nekdanje šivalnice propadlega usnjarskega giganta – Industrije usnja Vrhnika – je prešla v last vrhniške občine. Prejšnji teden so namreč stečajnemu upravitelju plačali kupnino v višini 1,2 milijona evrov.

V preurejene prostore šivalnice naj bi se že prihodnje leto preselila knjižnica Ivana Cankarja, leto dni kasneje pa naj bi končali še opremljanje nove osnovne šole in telovadnice. Medtem ko so idejne rešitve za adaptacijo objekta pripravljene že nekaj časa, naj bi ta teden pridobili tudi celotno projektno dokumentacijo. Po besedah vrhniškega župana Stojana Jakina so z odkupom in preostalimi postopki pohiteli, saj morajo do konca leta pridobiti gradbeno dovoljenje, če želijo kandidirati na razpisih za nepovratna državna sredstva. »Nadejamo se, da bomo okrog 800.000 evrov dobili po javnem razpisu za energetsko sanacijo stavb, in 450.000 evrov od Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije. Na ta razpis se bomo prijavili skupaj z občinami Borovnica, Log - Dragomer in Horjul, ki bodo prav tako uporabnice nove knjižnice,« je povedal Jakin.

A ker je celoten projekt vreden 4,2 milijona evrov, bodo morali seči tudi sami globoko v žep. Poleg proračunskega denarja, ki so ga že rezervirali v naslednjih dveh letih, si bodo do skupno treh milijonov pomagali še z najemom kredita.

V staro knjižnico otroci s posebnimi potrebami

Objekt nekdanje šivalnice ima tri etaže in skupno 3700 kvadratnih metrov površin. Poleg nove knjižnice, ki bo posvečena prihajajoči stoletnici smrti Ivana Cankarja, bodo v podstrešnih prostorih uredili začasno osnovno šolo z devetimi oddelki, medtem ko se bodo v pritličnih prostorih, kjer je strop nekoliko višji, po vsej verjetnosti odvijale športne dejavnosti. »Za uporabo telovadnice se zelo zanimajo, a za zdaj ga ni junaka, ki bi bil v teh težkih gospodarskih časih pripravljen tudi kaj primakniti zraven. Če finančnega partnerja ne bomo našli, bomo pač sami dokončali gradnjo telovadnice in jo potem društvom oddajali v najem,« je pojasnil župan.

Tako telovadnica kot nova osnovna šola naj bi zaživeli jeseni leta 2014. Jakin pravi, da bodo novi šolski prostori v naslednjih letih še kako potrebni, saj so zaradi priseljevanja mladih družin med najmlajšimi občinami v državi. Na svoj račun pa bodo prišli tudi otroci s posebnimi potrebami. Ko se bo prihodnje leto knjižnica preselila v nove prostore, bo namreč izpraznjene prostore zasedla osnovna šola s prilagojenim programom.

Na ruševinah IUV raste Siliko

Šivalnica pa ni edini objekt nekdanjega usnjarskega ponosa, ki bo kmalu zaživel v povsem novi vlogi. Lansko leto je namreč eden naših največjih proizvajalcev gumitehničnih izdelkov, podjetje Siliko iz Brezij pri Dobrovi, od stečajnega upravitelja za dobre tri milijone evrov kupilo upravno stavbo propadle usnjarne. Z rušenjem objektov so začeli že spomladi, nedavno pa so dobili tudi gradbeno dovoljenje za novogradnjo.

Po končani prenovi bodo na Vrhniko preselili razvojni center za področje gume, plastike in orodjarstva, ki za zdaj še domuje v manjših prostorih na Brezjah. Po besedah direktorja Silika Janeza Koprivca bodo s preselitvijo na Vrhniko razvojni center povečali, kar pomeni, da se bo odprlo tudi 20 do 30 novih delovnih mest – pretežno za inženirski kader.

»Zrušili smo že skoraj vse, nekaj smo tudi zgradili, a se ves čas prilagajamo novonastalim okoliščinam. V gospodarstvu so tako negotove razmere, da se ne da ničesar napovedati. Kdaj bomo končali, vidi le ciganka v stekleni krogli,« je povedal direktor podjetja Siliko, katerega glavni program je izdelava sestavnih delov za avtomobile, ki jih povečini izvažajo v tujino. Koprivec sicer celotno vrhniško naložbo ocenjuje na 10 do 12 milijonov evrov.