Stečajni upravitelj družbe Vegrad AM Bojan Klenovšek bo 331 stanovanj in 28 poslovnih prostorov v Celovških dvorih tokrat prodajal po ceni, ki je za približno eno petino nižja od ocenjene tržne vrednosti. V grobem to pomeni, da bo cena stanovanja znašala približno 2000 evrov za kvadratni meter.

Klenovšek je povedal, da bo vabilo k oddajanju zavezujočih ponudb za nakup posameznih stanovanj objavil po tem, ko bo sklep okrožnega sodišča o prodaji pravnomočen. To naj bi se zgodilo predvidoma proti koncu decembra. V skladu z zakonodajo bodo imeli potencialni kupci na voljo najmanj dva meseca, da pripravijo zavezujoče ponudbe in jih oddajo stečajnemu upravitelju.

Odločitev, da znižajo ceno še neprodanih stanovanj v Celovških dvorih, ki so del stečajne mase Vegrad AM, sta upniški odbor in največja upnica Nova ljubljanska banka potrdili potem, ko so kupci oddali nezavezujoče ponudbe, ki so v povprečju znašale 75 odstotkov likvidacijske vrednosti stanovanj, ki jo je ocenil cenilec. To pomeni, da so bili ponudniki v povprečju za kvadratni meter stanovanja pripravljeni odšteti okoli 1500 evrov.

Stečajni upravitelj je omenil, da so prejeli tudi nezavezujočo ponudbo republiškega stanovanjskega sklada. Slednji je kot izhodiščno ceno za mogoči nakup predlagal ceno 1700 evrov za kvadratni meter. Če bo sklad dejansko želel kupiti stanovanja, bo moral oddati zavezujočo ponudbo oziroma lahko počaka, da Klenovšek zaključi postopek zbiranja zavezujočih ponudb. Če bodo stanovanja, za katera se je zanimal sklad, še neprodana, lahko po zakonu Klenovšek sklad povabi na pogajanja glede cene teh stanovanj.

Spomnimo, ko je stečajni upravitelj prvih 52 stanovanj prodajal po tržni ceni, sta se za nakup odločila zgolj dva kupca. vbr