V soboto naj bi se v ljubljanskem taksi društvu Intertours zgodila nenapovedana opozorilna stavka, ki pa zaradi skromne udeležbe ni dosegla želenega učinka. »Očitno so med nami stavkokazi, ki so o naših namerah obvestili šefa. Dan pred stavko sem namreč z njegovega mobilnega telefona prejel SMS-sporočilo, v katerem je zapisal, da bom avtomatično izključen iz društva, če se bom udeležil stavke. Očitno je sporočilo z enako vsebino poslal vsem taksistom, saj so mi nekateri kolegi potrdili, da so ga istočasno prejeli tudi oni,« nam je povedal član taksi društva Intertours, ki zaradi morebitnih posledic ni želel, da ga imenujemo.

V Intertoursu zanikali stavko

Med taksisti društva Intertours se je o stavki govorilo že nekaj časa. Število taksistov v društvu se namreč nenehno povečuje, medtem ko je dela vse manj, pravijo. Za povrh pa je z mesecem novembrom podjetje dvignilo še mesečno članarino za taksiste. Tako imenovana taksa za dispečerske storitve se je s prejšnjih 150 povišala na 180 evrov.

»Članarina predstavlja glavni vir prihodkov, zato vodstvo v društvo sprejema vedno nove taksiste. Zdaj nas je okoli 150, kar pomeni, da društvo samo od članarin na mesec pobere 27.000 evrov. Po drugi strani pa vodstvu podjetja ni mar, kako bomo preživeli. Včeraj sem bil na cesti od jutra do devetih zvečer in zaslužil vsega 44 evrov,« je potožil naš sogovornik, član taksi društva Intertours.

Navedbe smo želeli preveriti tudi pri direktorju podjetja Intertours Smailu Dautoviću, ki pa so ga naša vprašanja vznejevoljila. Sobotno stavko je zanikal, sprva pa tudi »opozorilno« SMS-sporočilo, ki ga je poslal svojim taksistom. Ko smo mu omenili, da smo SMS-sporočilo videli, je želel vedeti, kdo nam ga je pokazal.

»Če sem pošiljal, je to moja stvar, ne. V svojem podjetju... ne, ne bom nič komentiral. Pokličite Metro, oni vam bodo vse povedali,« je zagodrnjal. »A lahko poveste še, zakaj ste povečali članarino za mesec november s 150 na 180 evrov?« nas je še zanimalo. »Pa kaj sprašujete tudi Telekom, ko poviša impulze? Ne bom odgovarjal, nasvidenje,« je Dautović sklenil pogovor in prekinil.

V Laguni in Metroju z nespremenjeno članarino

Po nasvetu Dautovića smo poklicali še v taksi društvo Metro. Njegov direktor Enzo Metro je zagotovil, da so pri njih taksisti zadovoljni in da o kakršni koli stavki ne razmišljajo. Tudi članarina je že nekaj časa enaka, in sicer znaša 170 evrov na mesec. »Za razliko od Intertoursovih imajo naši taksisti dovolj dela. Čeprav imamo v podjetju 200 taksistov, nihče od njih ne vozi po Ljubljani s praznim avtomobilom,« je povedal Metro in priznal, da je članarina glavni vir prihodkov vsakega taksi društva, vendar sam števila taksistov zaradi tega ne misli povečevati: »Razen če se bo povečal obseg dela in bomo potrebovali nove ljudi.«

Tudi v taksi društvu Laguna, kjer imajo pod svojim okriljem trenutno okoli sto taksistov, se po besedah direktorja Silvestra Mikšeta ne dogaja nič nenavadnega. »Slišal sem sicer, da naj bi se stavke dogajale tudi pri nas in v Metroju, a menim, da nekdo namenoma širi laži,« je povedal Mikše in dodal, da članarine v društvu niso spreminjali že nekaj let, tako da ta še naprej ostaja nekaj manj kot 170 evrov na mesec.