Da se tekmice bojijo Lindsey Vonn na njenem najpriljubljenejšem terenu v Alberti, je plod neverjetne statistike najboljše alpske smučarke 21. stoletja. V zadnjih treh sezonah so bile v Lake Louise v treh dneh na sporedu po tri preizkušnje, dva smuka in superveleslalom, kakršen bo razpored tudi letos, od petka do nedelje. Od zadnjih devetih tekem jih je Američanka dobila šest, trikrat pa je bila druga. Lani je dobila vse tri preizkušnje ter se v Evropo vrnila s prednostjo, ki jo je z lahkoto obdržala do konca sezone. V zadnjih treh sezonah sta Lindsey Vonn v Lake Louise vzeli mero le Nemka Maria Höfl Riesch predlani na smuku (za deset stotink) in superveleslalomu (za dvanajst stotink) ter Avstrijka Elisabeth Görgl pred tremi leti na superveleslalomu (za tri stotinke).

Nemka Riescheva, ki je prejšnji teden v ZDA praznovala 28. rojstni dan, je torej v predlanski sezoni, ko je osvojila veliki kristalni globus, napadla Američanko na njenem najljubšem terenu. V nadaljevanju svetovnega pokala je med njima potekal izjemno zanimiv boj, ki ga je na finalu v Lenzerheideju za tri točke dobila Nemka.

V omenjeni sezoni je blestela tudi Tina Maze, skupno tretja alpska smučarka sveta, a dvoboj za skupno zmago je vseeno spremljala iz ozadja. Lani je Nemko v skupnem seštevku premagala, ne pa Vonnove, pred katero ima po štirih letošnjih preizkušnjah neverjetnih 300 točk prednosti.

Veleslalom v Vailu je razkril, da ima Lindsey Vonn dejansko zdravstvene težave, saj je pridrvela v cilj povsem izmučena. Američanka je namreč poleg Tine Maze daleč najbolje fizično pripravljena smučarka svetovnega pokala. Koliko bo vse skupaj vplivalo za smučanje Lindsey Vonn v Lake Louise, bo pokazala tekma. Podatki s treningov so takšni, da je Vonnova hitra. S sekundnim naskokom na prvem treningu, na katerem je grdo padla Slovenka Maruša Ferk, je tekmicam napovedala, da jo v Kanadi zanimajo le nove zmage.

Da bi se Tina Maze zoperstavila Lindsey Vonn v hitrih disciplinah ter zbrala podobno število točk, v tej sezoni ne gre pričakovati. Gre pa pričakovati napredek Tine Maze v hitrih disciplinah, saj predvsem vodja ekipe Črnjanke Andrea Massi ne more prehvaliti mojstrstva novega serviserja Andree Vianella. Če bo Tina Maze nadaljevala sezono v tehničnih disciplinah v podobnem tempu kot na začetku sezone, bo v boju za skupno zmago svetovnega pokala do konca sezone. Tekme v Lake Louise bodo tudi pokazale, ali je Rischeva tudi na smukih in superveleslalomih sposobna doseči podobne rezultate, kot jih je pred dvema letoma, ko se je kar osemkrat uvrstila na zmagovalni oder in dosegla štiri zmage. Trening v Lake Louise, ko je bila druga, je potrdil, da ima Nemka zelo visoke cilje.

»Tekme v Lake Louise bodo manj zahtevne kot v Aspnu. Skušala bom biti čimbolj skoncentrirana. Naredila bom vse, da izkoristim svoje možnosti. Pripravljena sem dobro. Ne dvomim, da bo serviser opravil svoje delo, kar zadeva pripravo smuči. Gremo dalje,« je po uspehu v tehničnih disciplinah napovedala Tina Maze.

Vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi pa je napredek najboljše slovenske smučarke na ameriškem snegu, na katerem se do letos še nikoli ni uvrstila na zmagovalni oder, opisal z naslednjimi besedami: »Ameriški sneg je bel. Torej takšen kot v Evropi. Tina je naredila korak naprej v glavi. Razmišlja v pravi smeri. Je stabilna in realna. Zaveda se svoje moči. Ne pretirava in se ne podcenjuje. Lake Louise je avtocesta. Gre za manj tehničen teren, kot je bil v Aspnu, kjer se je pokazalo, kdo zna smučati. V superveleslalomu je Tina zelo konkurenčna, kar je dokazala na treningu z Avstrijkami v Aspnu. Želimo si, da bi imeli na smuku na razpolago vse tri treninge. To bi nam po tem, ko nismo mogli trenirati smuka v ZDA, prišlo zelo prav. Zaupanje v serviserja v alpskem smučanju je ključnega pomena. Le popolno zaupanje vodi v uspeh. Kot primer lahko navedem dirkača, ki bi težko dirkal na polno, če ne bi verjel, da mu bodo zavore prijele tako, kot morajo.«