Ekstrakt ginka bilobe ne zmanjša pomembno tveganja za razvoj alzheimerjeve bolezni pri starejših, je pokazala največja študija o preprečevanju te bolezni, ki so jo doslej izvedli v Evropi. Članek o tem so objavili v medicinski reviji Lancet Neurology.

V študiji so ugotavljali, ali odmerek 120 mg ekstrakta ginka bilobe, ki so ga sodelujoči v študiji uživali dvakrat na dan, vpliva na število bolnikov z alzheimerjevo boleznijo v primerjavi s sodelujočimi v raziskavi, ki so jemali placebo. Randomizirano in dvakrat slepo študijo so izvajali v Franciji pet let, vključili pa so 2854 ljudi, ki so bili stari 70 let in več ter so osebnemu zdravniku potožili zaradi motenj spomina.

1406 bolnikom so dali ginko biloba, 1414 placebo, po petih letih jemanja pa so s standardnimi testi ocenili njihov spomin, kognitivne sposobnosti in možni razvoj demence.

Po petih letih so pri 61 (4 odstotkih) posameznikih, ki so jemali ginko biloba, ugotovili možno alzheimerjevo bolezen, v skupini s placebom pa je bilo takih 73 (5 odstotkov) posameznikov. Razlika ni bila statistično pomembna, raziskovalci pa prav tako niso našli nobene pomembne razlike med skupinama glede števila bolnikov, ki so umrli ali doživeli kap.

Študija potrjuje ugotovitve podobne študije, ki so jo leta 2009 opravili v ZDA. Rezultati obeh študij tako kažejo, da jemanje ekstrakta ginka bilobe pri starejših ljudeh, ki opažajo motnje spomina, ne vpliva pomembno na to, ali bodo razvili alzheimerjevo demenco ali ne.

Raziskovalci poudarjajo, da morajo strategije preprečevanja bolezni temeljiti na preverljivih študijah, da pa – tudi v luči velikega naraščanja bolnikov z demenco – nujno potrebujemo nove študije, saj je to šele tretja študija o preprečevanju razvoja alzheimerjeve bolezni.

Kot je v komentarju k študiji pripomnil prof. Lon Schneider, direktor Centra za raziskovanje in zdravljenje alzheimerjeve bolezni pri Univerzi Južne Kalifornije, bi, če bi bil ginko biloba zdravilo in ne ne prehransko dopolnilo, klinične študije testiranja njegove učinkovitosti proti alzheimerjevi bolezni in spominskim motnjam prekinili že davno. Ker pa je ekstrakst ginka bilobe zelo reklamiran in ker ga izdelujejo iz drevesa in je njegova uporaba precej varna, so ga uporabili pri testiranju v dveh velikih študijah o preprečevanju alzheimerjeve bolezni (študijo GuidAge, ki jo opisuje Lancet, in študijo GEM iz leta 2009). Ne bi bilo prav, če bi uporabnike ginka bilobe še naprej napeljevali k prepričanju, da ekstrakt preprečuje demenco. Nekateri uporabniki bodo to prehransko dopolnilo jemali še naprej in to utemeljili z argumentom, da ob tem, ko drugih učinkovitih terapij ne poznamo, ginko biloba morebiti kljub vsemu pomaga in vsaj ne povzroča škode. Drugi uporabniki bodo jemanje morebiti opustili. nr