Najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji imajo v Mestni občini Koper, so razglasili pri Društvu za vnetno črevesno bolezen, kjer so pregledali in ocenili več kot 150 javnih stranišč po Sloveniji. Mestna občina Koper je priznanje Naj javno stranišče prejela že drugo leto zapored.

Poleg občin in bencinskih servisov ob avtocestah je letos v izboru sodelovalo tudi 13 gastroenteroloških ambulant v slovenskih bolnišnicah. Komisija je ocenila, da imajo najbolj urejena javna stranišča v letu 2012 med občinami Mestna občina Koper, med bencinskimi servisi Petrol Grič, med gastroenterološkimi ambulantami v bolnišnicah pa Poliklinika Ljubljana.

Petra Lasetzky, predsednica ocenjevalne komisije, je povedala, da projekt letos izvajajo že četrto leto in opažajo, da se stanje na tem področju izboljšuje; po drugi strani pa je dostopnost stranišč za osebe na invalidskih vozičkih slabša, saj povečini stranišč za invalide sploh ni in bi morali na tem področju situacijo izboljšati.

Glavni namen projekta je ozaveščati javnost o potrebah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo. Predsednica Društva za KVČB Mateja Saje pojasnjuje, da se tega, kako pomembna so javna stranišča, pogosto zavemo šele, ko jih nujno potrebujemo. To dobro vedo ljudje s kronično vnetno črevesno boleznijo, saj morajo na stranišče tudi do 20-krat na dan, zato potrebujejo stalen in hiter dostop do njih. Stranišča pa so pomembna tudi za širšo javnost, zato s projektom želijo spodbuditi občine in druge javne institucije k izboljšanju dostopa do čistih in primerno urejenih javnih stranišč. Stranišča so ocenjevali po kategorijah dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, velikost stranišč, namenjenih invalidom, oprema in higienski material. Najmanj točk je zbrala občina Domžale, zato ji je društvo podelilo straniščno metlico v želji, da bi občino spodbudili k boljši urejenosti stranišč. Komisija je obiskala 35 občin, kar 11 občin pa javnih stranišč nima in jim je društvo podelilo zidak v opomin in za motivacijo, da jih uredijo.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen deluje od leta 2004 in ima danes več kot 850 članov, ki so organizirani v 11 sekcijah po Sloveniji. Ima status invalidske organizacije in je član Evropskega združenja bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (EFCCA). Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. To je imunsko pogojena bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Najpogosteje se pojavi med 15. in 35. letom starosti, pojavnost bolezni narašča tudi pri otrocih. V Sloveniji s to boleznijo živi od 4000 do 5000 ljudi, so še sporočili pri društvu. lo