Skok čez plot sicer ni olimpijska športna disciplina in nikoli ne bo, je pa zagotovo najbolj razširjen »šport« na svetu in del seksualne folklore tudi na sončni strani Alp. In zgražanje nad sosedom (sosedo), ki ima ljubico (ljubimca), ni nič drugega kot še en primer klasične slovenske favšije. Za mnoge je že razmišljanje o prešuštništvu velik greh, kaj šele konkretno dejanje. Toda dvojna morala oziroma sprenevedanje glede tega ni nič čudnega in novega. Vsi smo ljudje iz mesa in krvi, nagnjeni h grehu in tudi pregovorno priložnost dela tatu – priložnost, ki jo mnogi izkoristijo. Tudi zato, ker doma (ne le pri seksu) ne dobijo tistega, kar si želijo: partner načeloma mnogo obljublja in malo daje, ljubimec (ljubica) malo obljublja in mnogo daje.

»Moški mislijo le na seks,« zatrjuje znana hrvaška kolumnistka Žuži Jelinek. Že 92 let stara gospa ima, kot sama odkrito priznava, za sabo zelo pestro ljubezensko (seksualno) zgodovino. Toda izkušena Žuži je (ne)namerno pozabila ali pa le provocira moške, kajti njena ugotovitev velja tudi za nežnejši spol. Dokaz? Za greh sta vedno potrebna dva – pardon, najmanj dva, in v skladu z normalno seksualno doktrino različnih spolov. Je pa (ugibam) razlika v tem, morebiti celo med spoloma, iz kakšnih interesov ali razlogov se nekdo spusti v avanturo: čustvenih, seksualnih, materialnih, prijateljskih... In zato veliko ljubimcev (ljubic) nujno ne pomeni tudi veliko prave ljubezni. Ali pač?

Teorije o iskrenem prijateljstvu med moškim in žensko, ki bi ga morebiten seks med njima celo uničil, so bolj ali manj pravljice za otroke. Ne, vsa prijateljstva se sicer ne začnejo s seksom, se pa v večini primerov na neki stopnji prijateljevanja tudi to zgodi (in nato najpogosteje nadaljuje). Roko na srce, to je prej pravilo kot izjema: moški ne more ustvariti prijateljskega odnosa z žensko, ki ga tudi spolno (erotično) ne privlači – in obrnjeno! Se torej strinjate, da ne mislijo na seks le moški, ampak tudi ženske?

Zato, dragi Slovenci in Slovenke, ni razlogov za seksualno paniko, zaskrbljenost ali dvome. Ob tem nikar ne pozabite tudi na znanstveno dokazani statistični podatek, da dober seks (v zakonu ali zunaj njega, to v končni fazi niti ni tako pomembno) zelo pozitivno vpliva na delovno uspešnost in učinkovitost: menda je ta celo do 40 odstotkov višja. Po bližnjem srečanju z (za)želeno osebo boste cveteli v službi, kar ne bo dobro le za vas, ampak – pa naj se sliši še tako čudno in neverjetno – za vse nas, za boljšo družbo in državo. Namesto tega, da se venomer sprašujete, kaj bo država naredila za vas (moj iskren odgovor: nikoli nič dobrega in pametnega!), boste vi storili nekaj dobrega za državo – in hkrati zase!

Zato pozabite na (ne)sposobno vlado, korumpirane župane, nezaposlenost, patrie, balkanske bojevnike, gradbene barone, korupcijo... Slovenija je tudi dežela tisočerih drugih možnosti, zato vsaj kakšno izkoristite. Spustite se s preveč zategnjene uzde in začnite uživati življenje. Dovolite si biti zadovoljni in zadovoljeni! Ali kot je zapisal legendarni pisatelj Henry Miller: seks je eden izmed devetih razlogov reinkarnacije – preostalih osem je nepomembnih!