Dobrovo, Tolmin. Župan Brd Franc Mužič pravi, da so za gradnjo termalnega kompleksa rezervirali zemljišče med Fojano in Medano, odkupili nekaj parcel, določili mesto za vrtino, z avstrijsko družbo Porr so ustanovili celo mešano podjetje. Kot pravi, se je projekt najprej zatikal, ker niso imeli občinskega prostorskega načrta, pozneje pa je prišla gospodarska kriza.

Danes je največji problem, kje dobiti najmanj milijon evrov za izvedbo vrtine, ki bi odgovorila na to, ali je v Brdih res topla termalna voda, kot trdijo strokovnjaki. »Po načrtih naj bi vrtino naredili v dolini Oblanča med Vipolžami in Dobrovim. Globoka naj bi bila okoli dva tisoč metrov, čeprav nekateri avstrijski strokovnjaki pravijo, da je topla voda na tem območju že tisoč metrov globoko. Sam hotelski kompleks bi stal na privlačni lokaciji, od koder se vidi Jadransko morje, Julijske Alpe in Dolomiti. V skrajnem primeru bi termalno vodo vozili iz približno 150 kilometrov oddaljenega Bad Bleiberga,« je še vedno optimist župan Franc Mužič. »Dokončanje 50 do 60 milijonov evrov vrednega projekta bi v Brda pripeljalo okoli 150.000 turistov, delo pa bi dobilo več kot 100 ljudi.«

Priložnost v projektu, ki je za nekatere utopičen, vidijo tudi vinarji, vinogradniki, oljarji in pridelovalci sadja. V občini so v sodelovanju s podjetjem Golea pripravili tudi študijo o daljinskem ogrevanju, na katerega bi poleg hotelskega kompleksa priključili vinsko klet, šolo in druge objekte.

O podobnih termah že od leta 1998 razmišljajo tudi na Tolminskem v okolici Žabč, kjer pa naj bi bila okoli 100 stopinj topla voda v globini več kot 3500 metrov. Po prvotnih načrtih bi najprej zgradili geotermalno elektrarno, nato pa zdraviliški kompleks. Projekt je bil pred dobrimi štirimi leti ocenjen na 300 milijonov evrov. »Danes razmišljamo o turističnem kompleksu. Vse je odvisno od vlagateljev,« je povedal tolminski župan Uroš Brežan. Sicer pa so bile blizu Tolmina v kraju Volče toplice že pred prvo svetovno vojno. Izvir termalne tople vode je tudi pod Hudičevim mostom v koritih reke Tolminke.