Po besedah Irene Klavs iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) je bilo letos odkritih že 41 novih okužb s hivom, ta številka pa bo po njenih napovedih zagotovo še zrasla. Ogroženi so predvsem moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Od 38 okuženih moških, jih je namreč 29 priznalo, da imajo spolne odnose z moškimi. Sicer pa moški predstavljajo 90 odstotkov vseh okuženih pri nas.

Okuženost v Sloveniji prehaja iz nizke v koncentrirano epidemijo

Lani se je delež okuženih s hivom v testiranju, ki so ga anonimno opravili na naključnem vzorcu v klubu, kjer se sestajajo MSM, prvič povzpel nad pet odstotkov. To pomeni, da okuženost v Sloveniji prehaja iz nizke v koncentrirano epidemijo, je pojasnila Klavsova na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi stanja okuženosti s hivom v Sloveniji pred svetovnim dnevom boja proti aidsu.

Po njenem mnenju je ključ pri zajezitvi problema širjenja intenziviranje promocije varne spolnosti v populaciji MSM. Prav tako je po njenem mnenju treba okrepiti testiranje med njimi, predvsem je treba omogočiti testiranje na mestih, kjer se zbira ta skupina ljudi.

Hitri test za ugotavljanje okuženosti

Korak naprej v širšem testiranju bi bil lahko hitri test za ugotavljanje okuženosti, ki ga je že odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila, je povedal Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Test bo najverjetneje tudi pri nas slej ko prej na voljo tudi pri nas, testiranje bo mogoče doma, rezultati so znani v 20 do 40 minutah in je zanesljivejši, kot so bili predhodni testi.

Po besedah Janeza Tomažiča z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je problem tudi ta, da je strah pred okužbo s hivom upadel, kar se po njegovih besedah zgodi pri vsaki epidemiji bolezni. Po drugi strani pa so na voljo učinkovita zdravila, ki ob zgodnjem odkritju okuženosti omogočijo, da lahko normalno živijo in dosežejo pričakovano povprečno življenjsko dobo.

Hiv ne vpliva samo na imunski sistem

Zdravljenje, s katerim bistveno zmanjšajo koncentracijo virusa v krvi, po njegovih besedah stane 600 evrov mesečno, nanj pa privolijo praktično vsi okuženi. Tako se od 420 potrjeno okuženih v državi zdravi 385. Razliko med tema številkama pa predstavljajo tisti, ki so sicer okuženi, a koncentracija virusa v krvi ni že dovolj visoka, da bi bolezen zdravili.

Sicer pa Tomažič opozarja, da hiv ne vpliva samo na imunski sistem, pač pa tudi sproža vnetje v telesu, kar se odraža v srčnožilnih boleznih okuženih. Tako mora biti pristop v zdravljenju po njegovih besedah sistemski.

Posebej občutljivo skupino ljudi, okuženih z virusom hiv, predstavljajo nosečnice. Lani so na anonimnem vzorcu 7000 nosečnic našli dve okužbi, kar pomeni, da je letno v Sloveniji pet ali šest nosečnic, okuženih s hivom, ki pa za svojo okužbo ne vedo.

Zato bi bilo po mnenju Klavsove smiselno uvesti sistematično presejanje nosečnic na okuženost z virusom hiv, saj je Slovenija med zadnjimi v Evropi, ki tega še nima uvedenega. Letno bi to stalo okoli 200.000 evrov. Lani je bila zadnja okužba otroka preko matere, sicer pa na infekcijski kliniki po besedah Tomažiča zdravijo pet otrok, okuženih s hiv.