S akademYa je nov avtorski izobraževalni model, ki ga je Zavod S razvil v sodelovanju z Zavodom Ypsilon. Prva generacija S akademYe, ki se je pričela maja letos, je potekala v duhu kulinarike. S pomočjo Zavoda RS za zaposlovanje so izbrali sedem mladih v starosti med 18 in 25 let iz socialno ogroženega okolja, in jim ponudili priložnost izobraževanja s področja kulinarike v S kuharski akademYi.

Izbrani udeleženci so se za obdobje šestih mesecev preselili v Ajdovščino. Njihov urnik je vključeval izobraževanje in prakso s področja kulinarike – od samih osnov do priprave receptov pravih gurmanskih specialitet sta jih popeljala vrhunska kulinarična mojstra Boštjan Novak in Matej Tomažič. Poleg kulinaričnega dela so imeli priložnost poslušati predavanja znanih strokovnjakov, kot so Anja Tomažin, s katero so spoznavali spretnosti uspešnih službenih intervjujev; Nastja Mulej, ki je udeležencem razkrila teorijo '6 klobukov razmišljanja'; Violeta Bulc jih je popeljala v svet inovativnosti in podjetništva; Ksenija Božič je predstavila etapni model doseganja ciljev s katerim iščemo rešitve in ne problemov; Marta Kos je predstavila prvine učinkovitega komuniciranja; dr. Aleksander Zadel, doktor psiholoških znanosti in klinične psihologije, pa se je z udeleženci pogovarjal o vrednotah in načinu delovanja skupine. Dneve so jim popestrili tudi zabavni in izobraževalni izleti ter športne aktivnosti.

Napredovanje in znanje so udeleženci dokazovali na S večerjah, katerih izkupiček je bil namenjen delovanju S akademYe. Celotno izobraževanje je potekalo v restavraciji Dama v Ajdovščini, katere direktor, Matevž Slokar, je idejni vodja S projecta. Pri sami gradnji prenovljene Dame je sledil zamisli, da kuhinjo postavi tako, da bo omogočala kulinarično izobraževanje. V restavraciji ima S akademYa tudi sicer prav posebno mesto – posebej pripravljeno učilnico s tablo v kateri so udeleženci preživljali 'piflarske' ponedeljke.

Matevž Slokar ob zaključku prve generacije S akademYe ni skrival navdušenja: »Zdi se mi, da se je vse začelo včeraj. Danes pa smo pojedli zadnje kosilo skuhano s strani prve generacije S akademYe. Šest mesecev smeha, trdega dela, tu pa tam kakšna solzica, za konec pa šest mladih, ki pred prihodom v S project niso videli luči v življenju in so potrebovali nekoga, da jo vžge.« Slokar je dodal, da se zaveda, da so šele na začetku poti, a se že pripravljajo na nadaljevanje projekta. Januarja bodo namreč začeli znova in namesto sedmim tokrat priložnost ponudili 14 mladim iz socialno ogroženega okolja.

Še prej pa bosta dva najboljša iz prve skupine v decembru skupaj s predstavniki S projecta obiskala restavracijo Fifteen v Londonu, ki deluje pod okriljem fundacije Jamie Oliver, ki je tudi podpornik S projecta. S project jima bo tako omogočil nove edinstvene priložnosti – kuhala bosta v prav tisti kuhinji v kateri nas je Jamie Oliver zabaval v svoji kuharski oddaji.