Na družbenem omrežju facebook se je včeraj organizirala skupina ''Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije''. Skupina ima že več kot 5500 privržencev, iz minute v minuto pa njihovo število raste. Shod je napovedan za petek ob 16. uri na Kongresnem trgu, tokrat proti vladi in premierju Janezu Janši.

Tudi tokrat organizatorji pozivajo k mirnemu protestu, saj nočejo, da se ponovi dogajanje iz Maribora, želijo pa, da vlada odstopi. ''Še enkrat poudarjamo, da nočemo videti nikakršnega nasilja na shodu, nikakršnega metanja kock v glave policistov, nič petard, nič pijančevanja, pustite avtomobile, izložbe pri miru, ker to ni namen tega shoda!'' pišejo na svojem profilu.

... in še današnji tvit Janeza Janše.

Napovedujejo se protesti po vsej državi

Medtem, ko je včeraj premier sestankoval z direktorjem policije Stanislavom Venigerjem, državnim sekretarjem ministrstva za obrambo Petrom Stavanjo in načelnikom generalštaba Slovenske vojske Dobranom Božičem, se danes že napovedujejo vseslovenski protesti. Kaj se je "vrh varnostnih organov" dogovoril na vladi, niso razkrili.

Zdaj se po napovedanih protestih v Ljubljani na družbenih omrežjih napovedujejo protesti v Kranju, in sicer že jutri. V ponedeljek, 3. decembra bodo protesti v Celju, prihodnji teden pa je napovedan tudi nov protest, in sicer v četrtek, 6. decembra v Mariboru. Napovedujeta se tudi protesta v Kopru konec tedna in v 7. decembra v Murski Soboti. Skupin, ki pozivajo k protestom in ljudi, ki se jim pridružujejo, je iz ure v uro več.

Policisti spremljajo informacije o shodih

Na policiji so pojasnili, da spremljajo podatke in informacije o napovedanih protestnih shodih. Zaenkrat še niso prejeli nobenih prijav v skladu z določili zakona o javnih zbiranjih. Na podlagi pridobljenih informacij načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti udeležencev javnih shodov, prav tako pa tudi ukrepe za zaščito objektov in komunalne infrastrukture.

Peticija za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice

Na spletni strani cuvar.si so objavili peticijo za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice. Pišejo o tem, da se je v ponedeljek sestala skupina državljanov, ki so sklenili pozvati sodržavljane k temu, da se v slovensko ustavo in zakonodajo vpelje inštrument ljudske nezaupnice.

''Z njo bomo iz državnega zbora in občinskih pisarn lahko končno na civiliziran, miren in demokratičen način odstranili skorumpirane, lažnive in koristoljubne politične funkcionarje. Ne bomo jih več prosili, da odidejo in jih rotili. Ne bodo se nam več rogali in se nam smejali. Vrgli jih bomo iz njihovih pisarn in odšli bodo,'' pravijo.

Z ljudsko nezaupnico bi bil omogočen odpoklic poslanca državnega zbora oziroma župana. Inštrument bi se sprožil z zbiranjem zadostnega števila podpisov volivk in volivcev. Če bo ljudje demokratično izglasovali nezaupnico politiku, bi bil ta nemudoma odstranjen z oblasti, predlagajo.