A predpisane kazni za pobudnike uporov so zapisane le v evrskih merilih, medtem ko lahko policija ugotovi, da bi bilo bolj vzgojno kazen izvesti z uporabo kanistrov s solzivcem, ki je tik pred iztekom roka uporabe in ga je treba porabiti, da se državi ne dela škoda. Ker kako šefu razložiti, da so zaradi slabega nadzora nad inventarjem v skladiščih spregledali, da je na policah ostalo nekaj pločevink z lakrimatorjem, na katerih piše, da izvablja solze iz ljudi, in ki je imel rok uporabe do 30. novembra? In kako šefom razložiti, da pripadniki posebnih enot že od maja 2010 niso imeli posebnega treninga razprševanja množice, ki se združuje z očitnim namenom nekaj glasno povedati? Pri čemer so bili za tisto vajo hudo kregani, ker so pustili mladim, da jih žalijo in prek njihovih očeladenih glav in oklepljenih prsi na zgradbo, kjer se menda dogaja demokracija, mečejo vse, kar jim je prišlo pod roke. Prav tako se je že dober teden oglašal opomnik pri šefu konjeniške enote, da je treba konje peljati na sprehod med množico, da začutijo: a., dihanje množice, in b., solzivec pred rokom uporabe. Glede na vremensko napoved, ki za konec tedna obeta hladno fronto in morda celo sneg, konji pa so obuti v poletne podkve – kriza je za vse, ne samo za človeško posadko represivnega organa – je bil ponedeljek več kot primeren dan. In ko so policisti sešteli ena in ena ter prišli do rezultata 3, so se spomnili, da imajo v skladišču še v folijo zavite gumijevke, ki tako prekrasno žvižgajo ob zamahu s kotnim pospeškom, večjim od 4 s

-2

. Enačba se je tako izšla in teren je bil pripravljen.

Tudi novejša zgodovina je šla na roko policijski enačbi. V Grčiji so organizatorji prav tako pozabili prijaviti demonstracije proti vladi, ki jih je pahnila v milijardne dolgove, in so prav tako preskusili solzivec iz zaloge, ki se je nevarno približevala izteku roka uporabe. Pa Španci, pa pred njimi Madžari. Glejte, ko država zahteva plačilo vstopnice za revolucijo, se z njo ne pogajate. Nauki iz zgodovine so jasni. Egipčani so se hoteli znebiti Mubaraka, a da bi plačali za dovoljenje za shod... Ne, to pa ne. Policija in vojska sta morala ukrepati.

Zato prijazno sporočilo v slovenska mesta: ko boste želeli odstavljati župana, ki je s koalicijsko pogodbo delil delovna mesta v občini, ko boste želeli odstavljati župana, ki pomaga svojim otrokom pri skrivalnicah pred upniki, ko boste odstavljali pravnomočno obsojenega župana, ki zbira ovadbe kot filatelist znamke, plačajte tistih 21 evrov in še dva centa za povrh, da bo revolt pravno pokrit in da bo policija v skrbeh za posode s solzivcem tik pred iztekom roka. Da bodo konji ostali v konjušnici in pendreki v foliji. Majhna cena je to za tako veliko stvar, kot je demokracija.