Kakšni so bili podatki, ki sta jih s Tomašem Kosom dobila po nedeljski tekmi mešanih štafet?

Pred prvo tekmo je vedno veliko dvomov in ugibanj, kje smo. Po nedeljski tekmi smo zelo mirni. Bilo je v redu. Švedi so bili za nami, prav tako Italijani, Američani, Ukrajinci. Rusi so zmagali predvsem s streljanjem. Ko sta Andreja Mali in Teja Gregorin po polovici zaostajali minuto in 52 sekund, večino je »zakvačkala« Andreja na strelišču, sem še vedno imel upanje, da bi ostali med deseterico. Meja je vedno nekako pri dveh minutah zaostanka. Klemen Bauer in Jakov Fak sta bila potem najhitrejša med vsemi biatlonci. Na koncu sem celo upal staviti s trenerjem italijanske reprezentance, da bo Jakov ugnal Hoferja tudi v sprinterskem zaključku, saj je znan kot odličen v tem elementu. Njun dvoboj za šesto mesto je bil zame čisti prestiž. Jaka ga je dobil zelo elegantno.

Glede na analizo tekaških časov imate od optimizma verjetno nasmeh do ušes. Klemen Bauer je bil celo najhitrejši v smučini, Jakov se je poigraval?

Statistika še ni pokazala vsega. Klemen bi nemara lahko začel še hitreje, predvsem v začetku, če ne bi imel zraven Šveda Ferryja, ki sicer velja za izvrstnega tekača. Jaka in Hofer sta se tudi preveč gledala, zato čas ni odraz vsega. Igraje bi lahko tekel 20 sekund hitreje, če bi bilo treba. Zdaj verjamem, da si v zaključku kakšne podobne tekme želi ob sebi le še Norvežana Svendsena, da mu pokaže, da ni nepremagljiv. Verjamem, da je tudi Janez Marič na tej ravni, vsaj glede na pregledno tekmo na Pokljuki.

Kakšne so posebnosti pred današnjo preizkušnjo na 20 kilometrov, saj je to biatlonski maraton, 20 tarč, kazenska minuta pribitka?

Kljub 20 kilometrom se obetajo majhne časovne razlike v teku. Sneg je hiter. Treba bo zadeti. Štejejo le ničle, ena kazenska minuta, morda dve. Vse, kar bo slabše, ni nobene možnosti več. Vsi znajo streljati, odločale pa bodo, kot vedno, nianse. Bauer je na mešani štafeti zgrešil štiri, a predvsem zato, ker je v lovu razumljivo preveč tvegal. Jaka je strelsko vedno na nivoju. Ivek sicer nima utrjene samozavesti s tekme, a se zanj ne bojim. Zna streljati. mm