"Viole Maribor smo navijaška skupina, katere aktivnosti so usmerjene v organizacijo in izvedbo navijaške podpore Nogometnemu klubu Maribor," so zapisali v odgovoru na poizvedovanje STA. "Smo apolitična skupina; ne zanimajo nas ne levi, kakor tudi ne desni, ampak zgolj in samo - vijoličasti! Zaradi omenjenega apolitičnega stališča nismo in ne želimo biti etiketirani kot podporniki katerekoli politične stranke, koalicije, vlade ali župana. Naši člani so z apolitičnim stališčem skupine seznanjeni in ga v celoti sprejemajo."

Dodali so, da se navijaška skupina Viole Maribor ostro distancira od nasilnih ravnanj posameznikov na ponedeljkovih protestih in jih hkrati ostro obsoja. "Napačno je mnenje, da je vsak meščan z obeležjem mariborskega kluba viola in da so vsi navijači agresivni in povzročajo nerede," so pojasnili neimenovani predstavniki skupine.

V ponedeljek je v Mariboru potekal doslej največji protestni shod proti županu Kanglerju, ki se ga je po nekaterih ocenah udeležilo več kot 6000 ljudi. Mirni protesti so prerasli v obmetavanje policistov z baklami, granitnimi kockami, palicami, prometnimi znaki, koši za smeti, kamenjem itd. Policisti pa so med drugim odgovorili s solzivcem, gumijevkami in konjenico. V urgentni službi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so pregledali 22 ljudi, od tega 11 policistov in 11 protestnikov.

Neuradno se je omenjalo, da so se protesti sprevrgli v nasilje, ko so se med množico pomešali zamaskirani posamezniki in začeli metati granitne kocke. Po neuradnih navedbah naj bi bili to člani Viol. Njihovo ime je s ponedeljkovim protestom povezal tudi sam Kangler, ki je v današnji izjavi za javnost povedal, da se bo v prihodnjih dneh poskušal sestati s predstavniki Viol.

"Navijaška skupina Viole Maribor naproša vse medije in tudi župana Kanglerja, naj ne zlorabljajo imena navijaške skupine," so zapisali v navijaški skupini. "Naša stališča so podana in znana, sestanki in pogajanja, ki se omenjajo v javnosti, odpadejo. Pred enim tednom smo bili označeni kot županovi podporniki in 'plačanci', včeraj kot njegovi nasprotniki, organizatorji protesta in iniciatorji nasilja; kaj bo(mo) jutri?" so se še vprašali.