Kot je pojasnil vodja medicinske komisije pri Moku Arne Ljungqvist, bodo s temi zaslišanji dokončno ugotovili, ali so ti športniki kršili pravila o dopingu, po zaslišanjih pa bodo odločali o morebitnem odvzemu medalj.

Novi testi vzorcev iz Aten, ki so jih opravili letos, so pokazali, da je med stotimi obravnavanimi primeri pet takšnih, ki so se ob prvotnem testiranju na OI izkazali za negativne, zdaj pa so bili pozitivni ob pomoči sodobnejših postopkov odkrivanja. Takšne izide so potrdila tudi testiranja vzorcev B.

Mok ni razkril imen peterice športnikov, ki so jih ujeli pri novem testiranju; med njimi pa naj bi bil tudi beloruski metalec kladiva Ivan Tihon, saj je podatek potrdil beloruski olimpijski komite. Tekmovalec je v Atenah osvojil srebro.

Nemška televizija ARD pa je poročala, da so med tistimi, pri katerih so novi testi razkrili prepovedano početje, še dobitnik zlata v suvanju krogle Rus Jurij Belonog in trije z bronastimi medaljami: njegova rojakinja Svetlana Kriveljova v suvanju krogle, beloruska metalka diska Irina Jačenko in ruski dvigalec uteži Oleg Perepečenov.

Mok je prek predstavnika za stike z javnostmi Marka Adamsa sporočil, da o imenih ne morejo govoriti, dokler postopki ne bodo končani. Izvršni odbor Moka bo to temo obravnaval na seji 4. in 5. decembra v Lozani.

Med igrami v Atenah in takoj po njih so sicer na testiranjih ujeli 26 športnikov, ki so si pomagali s prepovedanimi poživili, med njimi je bilo šest dobitnikov medalj.