Kranj. V vodovodno omrežje, kanalizacijo in večjo čistilno napravo je mestna občina Kranj želela vložiti okoli 40 milijonov evrov, od tega naj bi tri četrtine predstavljal državni oziroma evropski denar. Za zdaj pa vlada komunalnega projekta Gorki ni uvrstila med prednostne. In to kljub temu, da se je na seji mestnega sveta svetnik Branko Grims (SDS) javno zahvalil vladi za podporo projektu, ki ga sicer v Kranju vodi podžupan Bojan Homan (SDS).

Opozicijske svetniške skupine strank Zares, NSi, Pozitivna Slovenija ter lista Mladi za Kranj in Lista Hermine Krt pa so včeraj razkrile, da je vlada že sredi oktobra sprejela odločitev, da projekta Gorki ne uvrsti med prednostne. »Tega nam na seji sveta niso povedali. Ker sedanja oblast vodi občino brez slehernega programa, je to samo pokazatelj ravnanja koalicije. Hočemo jasne odgovore o tem, ali bosta naložba in z njo povezano zadolževanje dejansko izpeljana,« je dejala Smiljana Vončin iz Liste Hermine Krt.

Igor Velov iz Zares pa je opozoril, da je Mohor Bogataj mimo mestnega sveta v letu 2003 že sprejel sporno odločitev o oskrbi s plinom: »Po tej pogodbi je zasebno podjetje postalo lastnik omrežja in zdaj se nam lahko zgodi, da bo tako tudi s komunalnimi omrežji in naložbami. Zasebni vlagatelj bi tako s koncesijsko pogodbo desetletja pobiral denar od kranjskih občanov.«

Mestni svet je možnost javno-zasebnega partnerstva na področju komunale že umestil v enega od sprejetih odlokov in tudi podžupan Homan je že začel javno govoriti o »rezervnem scenariju«, ki bi lahko pomenil tudi vstop zasebnega kapitala namesto evropskih sredstev. To pa v opoziciji ostro zavračajo, ker menijo, da sedanja oblast ni naredila vsega, da bi sredstva pridobila. Zato pričakujejo, da bo občina v najslabšem primeru projekt odložila in počakala na čas, ko bo zanj mogoče počrpati evropska sredstva.

»Mi že zbiramo podpise za peticijo proti takim rezervnim scenarijem na novi spletni strani Kransterdam.si,« je dejal predstavnik Mladih za Kranj Johan Rajgelj. V mestnem svetu imajo enega svetnika, na tak javen način pa želijo omogočiti protest vsem, ki se ne strinjajo s takim možnim scenarijem.

Končno odločitev bo posredovalo kmetijsko ministrstvo, ki mu je vlada naložila, da pripravi seznam projektov, ki jim bodo odvzeli izdane odločbe oziroma jih bodo nadomestili z drugimi projekti. Glede na sprejemanje državnega in evropskega proračuna z mnogo nejasnostmi pa je že svetnik in poslanec Lojz Potočnik (Pozitivna Slovenija) opozoril pred novim zadolževanjem mestne občine Kranj in tudi izrazil previdnost pri pričakovanjih za velike kranjske apetite po evropskem denarju.

Včeraj sta bila na seji odsotna tako župan Mohor Bogataj kot podžupan Bojan Homan, ki je na dopustu. Na mestni občini Kranj smo zvedeli le, da čakajo na končno odločitev ministrstva za kmetijstvo. šu