Šempeter pri Gorici.Potem ko je že več slovenskih bolnišnic uredilo negovalne oddelke, ga bodo z novim letom odprli tudi v splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Prostor zanj bodo našli s preureditvijo ginekološkega oddelka, ki naj bi bil v bolnišnici eden manj zasedenih. Vršilcu dolžnosti direktorja Darku Žiberni se zdi takšna odločitev ena primernejših, na ginekološkem oddelku pa opozarjajo, da je stiska kljub vsemu na ginekološkem oddelku že zdaj precejšnja. Na veliko nezadovoljstvo je odločitev naletela tudi med ginekološkimi bolnicami.

Na ginekološkem oddelku bodo štiri sobe preuredili v negovalni oddelek z 12 posteljami, če bo treba, pa bodo lahko sprejeli tudi do 15 bolnikov naenkrat. Zanje bo skrbela ekipa medicinskih sester in zdravnika. S to rešitvijo bodo vse bolnike, ki potrebujejo zgolj nego in so bili do zdaj nameščeni po vseh oddelkih bolnišnice, združili na enem mestu. Gre za bolnike, ki so sicer že končali zdravljenje, pa potrebujejo nadaljnjo rehabilitacijo ali pa jih bolnišnica po zakonu ne more odpustiti domov, ker nimajo urejene oskrbe. Če bi v Šempetru s snovanjem negovalnega oddelka še odlašali, bi jim lahko na ministrstvu odvzeli okoli 450.000 evrov, zato si tega po besedah Žiberne ne morejo dopustiti. Da bi zaradi tega res lahko izgubili sredstva, potrjujejo tudi na ministrstvu za zdravje, saj pravijo, da dobijo stoodstotno plačilo programa le bolnišnice, kjer so pacienti nameščeni na posebnem oddelku in ne razporejeni po vsej bolnišnici. Miran Bizjak iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pojasnil, da za zdaj bolnišnici zavarovalnica še izplačuje polno ceno, so pa z zavarovalnice bolnišnice opozorili, da jim bodo izplačilo za program zmanjšali za 30 odstotkov, če program ne bo organiziran v skladu s smernicami ministrstva.

Da vodstvo s tem, ko negovalni oddelek umešča na ginekološkega, ne vleče pravih potez, pa so prepričane onkološke bolnice, ki se zdravijo na ginekološkem oddelku. Opozarjajo, da jim bodo vzeli polovico oddelka, da je ta grajen tako, da ginekološkega in negovalnega oddelka ni mogoče fizično ločiti, da bodo imeli skupna stranišča, in se obenem bojijo, da se bo s tem povečala možnost bolnišničnih okužb. V anonimnem pismu se je oglasil tudi eden od strokovnjakov s področja ginekologije in opozoril, da je bila ginekologija v šempetrski bolnišnici vedno tista, ki se je morala nekomu umikati. »Ginekološka problematika je veliko bolj intimna kot preostale. Kako bomo ženskam še naprej lahko zagotovili to intimnost, če bo oddelek poln drugih pacientov in njihovih svojcev,« se sprašuje v pismu in dodaja, da znajo slabše razmere privesti do tega, da bodo ženske odhajale na zdravljenje v druge bolnišnice. Kar za bolnišnico ravno tako pomeni manj denarja iz zdravstvene blagajne.