Vrh gospodarstva je bil 14. novembra na Brdu pri Kranju, ko so slovenski gospodarstveniki številnim ministrom in poslancem predstavili konkretne ukrepe za izhod iz krize, ki bi jih bilo treba za vrnitev na pot uspešnega razvoja uresničiti takoj. Kot pravijo na GZS, si želijo s temi zahtevami pomagati slovenski politiki, vladi in opoziciji pri pripravi novih ukrepov za izhod Slovenije iz krize.

Predlogi se nanašajo na delovanje pravne države, izboljšanje poslovnega okolja, nov razvojni zagon ter podporo izvozu. Te zahteve so na zbornici strnili v dokument z naslovom Agenda 46+. To pa je le prvi korak, že kmalu bo sledil drugi sveženj predlaganih ukrepov, so danes sporočili iz GZS.

V sklop ukrepov s področja pravne države so uvrstili skrajšanje sodnih postopkov, izboljšanje plačilne discipline, pospešitev stečajnih postopkov ter dvig zaupanja v menedžerje.

Boljše poslovno okolje bi lahko zagotovili s pametno zakonodajo, večjo odzivnostjo upravnih organov, zmanjšanjem stroškov poslovanja, pokojninsko reformo, nadgradnjo zdravstvenega sistema ter varstvom okolja.

Nov razvojni zagon bi po teh predlogih lahko dosegli z zagonom investicij, podporo inovacijam ter javnim naročanjem.

Da bi pospešili izvoz, pa naj država okrepi vezi s tujino, nudi podporo internacionalizaciji ter zagotovi finančne vire, še predlagajo v gospodarstvu.

GZS bo poziv poslala predsedniku vlade, ministrom, poslancem, predsedniku DZ in predsednikom parlamentarnih strank. V prihodnjih dneh, tednih in mesecih bo še naprej zbirala dodatne predloge ukrepov, obenem pa bo budno spremljala uresničevanje predlaganih.