Toth je potrdil pisanje današnjih Financ, da je madžarsko-kanadski Trigranit konec prejšnjega tedna prejel dopis MOL na temo komunalnega prispevka v zvezi s projektom Emonika. Dopis so po Tothovih besedah razumeli kot pojasnilo razlogov za povišanje komunalnega prispevka, ki je bil odmerjen projektu Emonika, ki obsega tudi izgradnjo novega Potniškega centra Ljubljana z železniško in avtobusno postajo.

Pojasnila MOL so nesprejemljiva

Pojasnila, ki jih navaja MOL, so za Trigranit in Emoniko nesprejemljiva tako iz strokovnih, tehničnih, pravnih in finančnih razlogov, pojasnjuje Toth. "Zato zahtevamo (pričakujemo) bolj temeljito in strokovno razlago ter bomo pogovore z MOL na temo komunalnega prispevka še nadaljevali," dodaja. V Emoniki so sicer mnenja, da zavrnitev znižanja komunalnega prispevka temelji na napačnih predpostavkah in argumentih.

Pogovori bodo zaključeni pred zaključkom leta, pričakuje Toth in ob tem dodaja, da projekta ni mogoče izvesti brez finančne podpore MOL.

"Pričakujemo, da bo MOL razmišljala in delovala dolgoročno in v prid tujim naložbam ter upoštevala dejstvo, da Emonika prinaša velike koristi Ljubljani," je še zatrdil Toth.

Emonika je sicer sredi novembra ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovala vlogo za državno pomoč. Zneska in ostale vsebine vloge ne v Emoniki ne na ministrstvu sicer uradno ne komentirajo, a šlo naj bi za 31 milijonov evrov.

Janković: Za znižanje komunalnega prispevka za Emoniko ni zakonske podlage

Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil očitke, da Mestna občina Ljubljana (MOL) ni pripravljena znižati komunalnega prispevka za projekt Emonika, saj trdi, da za kaj takega ni zakonske podlage. Kot je prepričan, podražitev prispevka za 4,5 milijona evrov ne more biti razlog, ki bi ustavil investicijo, vredno več kot 300 milijonov evrov.

Kot je v izjavi za medije po današnji seji ljubljanskega mestnega sveta pojasnil Janković, tudi ne drži, da se je komunalni prispevek za projekt povišal za 10 milijonov evrov, kakor trdijo na Emoniki. Od teh 10 milijonov namreč polovico predstavlja DDV, to pa ni strošek, ki ga je dala mestna občina, ampak strošek, ki ga gospodarska družba poračuna v enem mesecu, je dejal župan.

Je pa, kot pravi, res, da je MOL ukinila sofinanciranje 25 odstotkov, ampak ne le Emoniki, temveč celotni Ljubljani. Od tu torej v omenjenem projektu prihaja podražitev za 4,5 milijona evrov, pravi Janković.

Država naredila dobro potezo

Država je sicer po njegovem mnenju naredila dobro potezo, ko je obljubila, da bo uredila sredstva s sofinanciranjem iz evropskih virov v višini okoli 30 milijonov evrov. "Emonika je šla v investicijo 320 milijonov evrov, prepričan sem, da bo to izvedla. In če dobi od vlade 30 milijonov evrov, potem ne vidim problema za tistega 4,5 milijona," je dejal.

Emonika je sicer sredi novembra ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovala vlogo za državno pomoč. Zneska in ostale vsebine vloge ne v Emoniki ne na ministrstvu sicer uradno ne komentirajo, a šlo naj bi za 31 milijonov evrov.

Celotna investicija v javno-transportno infrastrukturo ter v nakupovalno zabaviščni center, pisarne, hotel in stanovanjske objekte naj bi bila sicer trenutno ocenjena na 320 milijonov evrov.