Tako kot je bilo prvi dan izredno naporno plavanje, saj so tekmovalci rabili tudi po pol ure več kot običajno, je bil tudi včerajšnji tek zelo naporen. Veter in vročina sta bila glavni nasprotnik tekačev in prav tako kot na plavanju so bili časi okoli pol ure slabši kot ponavadi.

Kregar in Ribeiro sta si že po sobotni odlični predstavi na kolesu zagotovila relativno siguren položaj na vodilnih mestih. Ribeiro je bil za Kregarja neulovljiv (50 minut prednosti), prav tako ni bilo nevarnega tekmeca za slovenskega tekmovalca.

Po ustaljeni navadi sta takoj po startu (še v mraku, ob 6 h zjutraj) potegnila naprej, da ju tekmovalci niso mogli slediti in si do svita nabrala toliko prednosti, da ju nihče več ni imel volje slediti.

Pred tekom je bil sicer na tretjem mestu Cokan, ki je bil lani četrti, je bil tudi letos vse od prvega dne na dobri poti do visoke končne uvrstitve, a je zaradi težav z žulji zadnji dan izgubil kar precej mest.

Na koncu je drugouvrščeni Kregar za 10 kilometrov plavanja, 421 kilometrov kolesarjenja in 84 kilometrov teka, potreboval 23:52:57 ure. Zmagovalec Ribeiro je ciljno črto prečkal s časom 22:51:12 ure, 11. Cokan pa 27:07:52 ure. Kregar je tako ponovil svojo najboljšo uvrstitev, ko je bil leta 2009 prav tako svetovni podprvak.

Za Ribeirom in Kregarjem je na tretjem mestu končala Američanka Amber Monforte, ki je slavila v ženski konkurenci.

Slovenija ima na tekmovanju ultraman na Havajih dve zmagi, leta 2000 in 2001 je zmagal Uroš Velepec, ki je zdaj trener moške biatlonske reprezentance.