Sebastian Vettel je vzorčni primer sodobnega dirkača: mlad, hiter, z ustrezno podporo tako na tehnični kot osebni ravni, z bogatim sponzorjem, ki že dolga leta bdi nad njegovo kariero. Z njim se je začela doba »gameboy« dirkačev, preostali so le še del dobre stare zgodovine.

Mnogi niso verjeli vanj. Mnogi pa so vanj verjeli že od najrosnejših dni. Red Bull in BMW na primer, ki sta vzpodbujala in gradila njegovo kariero in iz obetavnega dirkača naredila svetovnega prvaka največjega kalibra. Sebastian je šel skozi klasično dirkaško šolo: karting, formula BMW, formula 3, formula renault, formula 1. Povsod, kjer se je pojavil, je posegal po najvišjih mestih, nikoli pa ni pozabil, da so bili začetki seveda vse prej kot lahki. »Vsa družina me je podpirala in stala za menoj. Šele ko sem prispel v formulo BMW, se je vse skupaj zvrtelo veliko hitreje in v pravo smer. A brez podpore staršev ne bi nikoli postal to, kar sem. Večina prijateljev, ki jih imam, je še tistih iz starih dni. In so zame v tem trenutku zelo pomembni,« ve povedati mladi Nemec, ki tudi ne pozabi omeniti, kdo je njegov največji idol. Michael Schumacher, seveda, pa Ayrton Senna, a Schumacher je tisti, ki je Vettla vedno »držal pokonci«. Seveda le moralno, kajti takrat, ko je Vettel leta 1995 šele začel prve dirkaške korake, je bil Michael že svetovni prvak. Na zadnji dirki letošnje sezone, ko je bil še tretjič zapored najboljši na svetu, s tem pa tudi daleč najmlajši trikratni prvak, mu je prvi čestital ravno Schumacher. Starejši je zdaj dokončno naredil prostor mlajšemu in Schumacher je bil seveda poln najlepših besed za mladega Vettla.

A tukaj so še tisti, ki še vedno dvomijo, da je Vettel res najboljši. Mnogi, med njimi na primer nekdanji svetovni prvak Jacques Villeneuve, mu še ne zaupajo. »Kako dober je, bo dokazal, ko bo sedel v tehnično ne najbolj močnem in najhitrejšem dirkalniku. Takrat bo zares dokazal, kaj zna, kako obvladuje živce in kako premaguje težave,« je povedal Villeneuve in dodal, da se Vettel v kokpitu, ko mu ne gre najbolje, obnaša kot otrok.

Otrok gor ali dol, tretji naslov prvaka ima v žepu, a Alonsova senca bo Vettla še nekaj časa spominjala na to, da so med dirkači tudi taki, ki se jih mora še naprej bati. In po svoje je olja na ogenj prilil kar Dieter Mateschitz, bogati lastnik Red Bulla, ki je dejal: »Trenutno so v formuli 1 trije najboljši dirkači, Vettel, Alonso in Hamilton. Če ne bi imeli v svojih vrstah Vettla, bi vzel Alonsa ali Hamiltona.« Jasen signal, da se je treba v formuli 1 dokazovati iz dneva v dan.

Seveda je komaj 25-letni oboževalec skupine The Beatles (ima številno kolekcijo njihovih albumov), pokojnega pevca Michaela Jacksona (ko je bil otrok, je želel biti kot on, a je hitro ugotovil, da nima posluha) in najboljšega košarkarja vseh časov Michaela Jordana ravno s pomočjo Red Bulla hitro prišel na prestol formule 1. Leta 2007 je na dirki v Indianapolisu v ZDA uspešno prestal ognjeni krst in osvojil eno točko ter tako z 19 leti in 350 dnevi starosti postal najmlajši dobitnik točk v zgodovini formule 1. S tem so se mu dokončno odprla vrata, prek Tora Rossa pa je nato pristal pri Red Bullu in pravljica se je lahko začela. Veliki preboj na vrh mu je uspel sredi septembra naslednje leto na VN Italije, saj je takrat osvojil svoje prvo od petnajstih najboljših štartnih mest in prvo od trenutnih 26 zmag v karieri.

Vprašanje je, če se zdaj le ni otresel slovesa, da je zaradi mladosti »tisti mali prvak«. A nikoli ni maral vzdevka »baby Schumi«, ki ga je spremljal vse do letošnje sezone. Ne, zdaj je dokončno res postal le »Sebastian Vettel, trikratni svetovni prvak formule 1«. S Schumacherjem pa si ne delita še enega konjička, ki je sedemkratnemu prvaku zelo pri srcu: jahanja. »Enkrat sem poskusil, a me je potem tako bolela zadnjica, da se zdaj jahanju izogibam. Raje nadzorujem jeklene konje v motorju, prave konje pa zdaj raje občudujem od daleč.« Veliko raje se preganja za žogo na nogometnem igrišču in drži pesti za njegov Eintracht iz Frankfurta. Posebnež pa je zato, ker svoje dirkalnike poimenuje, vedno po ženskah: Julie, Kate in Randy Mandy se je tako letos pridružila Abbey.

Svoje zasebno življenje in dekle Hanno Sebastian ljubosumno skriva pred mediji, kar je po svoje razumljivo, zato je Hanna na primer zelo redka gostja na dirkah. Anonimnost je namreč v Vettlovi družbi že zdavnaj šla po zlu, a to vsaka nova zmaga in naslov prvaka odtehtajo v vsej svoji veličini.

Kje so zdaj meje za Sebastiana Vettla, ki o sebi pravi, da je tekmovalen, ima rad zasebnost, a je pogosto tudi nepotrpežljiv? Na to vprašanje verjetno nihče ne ve povedati pravega odgovora, le nekaj drži kot pribito: pot do naslednjega naslova prvaka bo vodila tudi prek Sebastiana Vettla in ekipe Red Bull.