Avstrijec Gregor Schlierenzauer je zmagovalec druge posamične tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Lillehammerju na Norveškem. Ob svoji 41. zmagi in četrti v Lillehammerju je avstrijski šampion premagal domačina Andersa Fannemela, tretje mesto pa je zasedel Schlierenzauerjev rojak Thomas Morgenstern, ki vodi v svetovnem pokalu. Zelo lep ekipni uspeh so dosegli slovenski orli. Jurij Tepeš je s sedmim mestom prišel do dosežka kariere, Jaka Hvala je bil osmi, Peter Prevc deveti, Robi Kranjec pa je tekmovanje končal na 18. mestu. Izmed šesterice Slovencev sta bila v kvalifikacijah prekratka Jernej Damjan in Matjaž Pungertar in se nista uvrstila na tekmo.

Schlierenzauer, ki bo 7. januarja star šele 23 let, je v Lillehammerju napovedal, da zna še v tej sezoni poskrbeti za zgodovinski dogodek. Z najdaljšima skokoma v obeh serijah je dosegel svojo 41. zmago, tako da le še za pet zmag zaostaja za najuspešnejšim tekmovalcem svetovnega pokala vseh časov, Fincem Mattijem Nykänenom.

»Tudi v Lillehammerju sem dokazal, da mi večje naprave bolj ustrezajo. Analiziral sem tudi včerajšnji nastop, naredil nekaj popravkov v počepu, kar se mi je obrestovalo. Uspela sta mi fantastična skoka, ki sta bila dovolj, da sem že na drugi tekmi sezone stal na najvišji stopnički. Da, mogoče mi pa res že letos uspe priti na vrh po številu zmag v svetovnem pokalu, čeprav v taki konkurenci ni lahko doseči pet zmag,« je po uspehu povedal Gregor Schlierenzauer. Po prvi seriji je bil sicer na drugem mestu, v drugem nastopu pa je preprečil leto mlajšemu Fannemelu, da doseže prvo zmago v svetovnem pokalu. Kljub temu je Norvežan prišel do svoje najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu, izboljšal je šesto mesto, na katero se je uvrstil dan prej na manjši napravi. Schlierenzauer je poskrbel tudi za dodatno veselje svojega trenerja Alexandra Pointnerja; to je bila namreč 100. avstrijska zmaga, odkar je on glavni trener.

Kot rečeno, so se slovenski smučarski skakalci izkazali kot moštvo. Njihov selektor Goran Janus je bil pričakovano zadovoljen, čeprav je dodal, da bi bilo lahko glede na razmere v zraku še bolje. »Že dolgo se ni zgodilo, da bi imela Slovenija tri tekmovalce v prvi deseterici. Izkazalo se je, da imamo trdno ekipo. Tudi Tepeš in Kranjec sta na začetku sezone ob boku najboljšim, kar me navdaja z optimizmom. Dosegli smo vrhunski rezultat, a rezerve kajpak še vedno obstajajo. Predvsem v tehniki, v dolgi zimi bomo potrebovali tudi nekaj sreče,« je uro po tekmi razlagal Janus. Hvalov je dosežek kariere komentiral takole: »Jaka je naredil solidna skoka, ni pa še pokazal vsega znanja. Nekatere napake še obstajajo, kar je pri njegovih letih normalno.«

Nekoliko slabše so se Slovenci izkazali v soboto. Med trideseterico sta bila le Prevc (10.) in Hvala (17). Brez finala sta ostala Jurij Tepeš na 41. in Robert Kranjec na 43. mestu, že v kvalifikacijah je tekmovanje končal Jernej Damjan. Slavil je Nemec Severin Freund, za njim sta se zvrstila Avstrijec Thomas Morgenstern in Norvežan Anders Bardal.

V ženski konkurenci je zmagala Japonka Sara Takanaši. Druga je bila Američanka Sarah Hendrickson, tretja pa Norvežanka Anette Sagen. V finalu je nastopilo vseh šest slovenskih skakalk, najboljša med njimi je bila Katja Požun na desetem mestu. Maja Vtič je bila na koncu na 14. mestu, Urša Bogataj je bila 18., Eva Logar 20., Špela Rogelj 21. in Anja Tepeš 25. Slednja je s tem osvojila prve točke svetovnega pokala.sta, šr