Kadar Andrea Massi, ki nikoli ni povsem zadovoljen in vedno vidi prostor za napredek, pred tekmo reče, da je Tina Maze hitra na treningih, je to znamenje za alarm pri konkurenci. Pred veleslalomom v Aspnu je povedal, da gre Črnjanki zelo dobro, kar so pokazale tudi primerjave z drugimi smučarkami. Na tekmi je bilo še bolje. Veleslalom je dobila podobno prepričljivo kot v Söldnu. Igraje je (predvsem v prvi vožnji) vijugala med vratci in se s širokim nasmehom ustavila v cilju. Blestela je tudi sinoči na slalomu, ko se je še enkrat uvrstila na zmagovalni oder, tokrat na tretje mesto. Prepričljivo sta bili boljši le Avstrijki Kathrin Zettel in Marlies Schild. Slednja se je na drugo mesto povzpela s četrtega po prvi vožnji. Ko je z veliko prednostjo prišla v cilj druge proge, je kazalo, da bo izenačila rekordno število zmag v slalomih za svetovni pokal (34), ki ga ima v rokah Vreni Schneieder, a je bila Zettlova nato boljša.

A za slovenske ljubitelje športa je zanimivejša zgodba Tine Maze. Ta je neustavljiva. Včasih jo je zavrl ameriški sneg, letos ji niti ta ne povzroča težav, kajti prvič v karieri se je v Severni Ameriki uvrstila na zmagovalni oder. Je samozavestna, ne kaže nobenega dvoma. Kot bi že od poletja, ko so iz Južne Amerike prihajale novice, da ji trening odlično uspeva, vedela, da je pred njo njena, zgolj njena sezona.

»Smučam kot na treningu. Sem mirna, zbrana, imam dobro ekipo. Verjamem v to, kar delamo. Že treningi od Söldna naprej so bili dobri. Ko sem prišla v stik z drugimi smučarkami, sem bila presenečena nad svojim smučanjem. Očitno mi nove smuči zelo ustrezajo in lahko na njih prikažem vse svoje znanje,« je povedala Tina Maze in na vprašanje, kje je skrivnost prevlade v veleslalomu, dodala, da zgolj smuča, kar vodi v ugotovitev Andree Massija, ki pravi, da je »glava povsem čista«. Poleg tega ji je uspelo sestaviti imenitno zmes »super tehnike, fizične moči in preciznosti«. Tudi ekipa deluje odlično. S serviserjem nimajo težav, kot so jih imeli v minulih sezonah. »Ekipa funkcionira zelo dobro. Velik korak naprej je prispeval serviser Andrea Vianello. Pohvale gredo tudi trenerju Liviu Magoniju, ki nadoknadi moje pomanjkljivosti. Pri nas ni nikogar, ki bi imel kompleks, ampak dopolnjujemo pomanjkljivosti drug drugega. A najpomembneje je, da je Tina vrhunska tekmovalka, kar sem trdil že pred petimi leti, ko jo je želel kakšen strokovnjak odpisati,« se je razgovoril Andrea Massi.

Medtem ko je Lindsey Vonn osvojila zgolj deset točk in ima težave z zdravjem, je trenutno prva zvezdnica svetovnega pokala Tina Maze. Tako je morala na tiskovni konferenci po zmagoslavju na veleslalomu odgovoriti na številna vprašanja, tudi o glasbenem videospotu, ki ga je posnela, medtem ko so bili nekateri začudeni, kako je možno, da trenutno najboljša smučarka na svetu prihaja iz tako majhne države in kraja, kot sta Slovenija in Črna na Koroškem. »Občutim precejšnje olajšanje, ker se mi pet let dela z mojo majhno ekipo izplača,« je dejala. Čeprav se je sezona šele začela, že spada med glavne kandidatke za zmago v skupnem seštevku, kjer ji je trenutno najbliže Kathrin Zettel, ki pa v hitrih disciplinah ne more računati na najvišja mesta. Zato je bolj merodajen zaostanek 136 točk tretjeuvrščene Marie Riesch. »Lani sem bila blizu prvemu mestu, zdaj pa nočem razmišljati preveč v prihodnost,« Mazejeva noče narediti enake napake kot pred letom dni. »Želim si zgolj dobro smučati in ne razmišljati, da zmagujem, ker ima Vonnova težave. Upam, da bom prva zaradi svojega talenta in moči,« je dodala Mazejeva. Vonnova je včerajšnji slalom izpustila, po 21. mestu na veleslalomu pa je povedala: »Nisem imela dovolj energije, da bi bila konkurenčna. Močno sem se morala boriti, da sem lahko sploh smučala.« Sicer je minuli konec tedna želela tekmovati v Lake Louisu na smuku za moške, a ji tega niso dovolili. Zaradi odločitve mednarodne smučarske zveze je bila razočarana, a zaradi zdravstvenih težav tam ne bi mogla tekmovati, tudi če bi ji to dovolili.

V Lake Louisu, kjer ima največ zmag za svetovni pokal, bo Američanka tekmovala ta konec tedna. Ali je tudi v hitrih disciplinah med najboljšimi, bo pokazala Tina Maze. Do takrat bo lahko uživala v 50 točkah prednosti v skupnem seštevku pred Zettlovo. Pa tudi ob pogledu na statistiko. Mazejeva namreč še nikoli sezone ni začela tako uspešno kot letos. Zbiru točk, ki ga ima po štirih tekmah, se nikoli ni približala. Do letos je bila najuspešnejša v sezoni 2005/06, ko je na prvih štirih tekmah (zaradi zmage v Söldnu) zbrala 116 točk. Sto ali več točk je dosegla le še v sezonah 2002/03 in 2009/10, medtem ko jih je letos osvojila že 310. Pomembnejša je primerjava z zadnjima sezonama (87 in 62 točk), ko je bila na koncu v skupnem seštevku na zmagovalnem odru, a je bila na začetku precej manj uspešna kot letos. Massi je po minuli sezoni ugotavljal, da je ravno tu prazen prostor, ki ga bo treba zapolniti s točkami. Ekipa Tine Maze je za zdaj povsem izpolnila načrt.

Da Mazejeva ni bila osamljena slovenska predstavnicami med dobitnicami točk, sta poskrbeli Ana Drev v veleslalomu in Maruša Ferk v slalomu. Obe sta se drugič zapored uvrstili med dobitnice točk. Drevova je zasedla 18. mesto, Ferkova, ki jo je od boljše uvrstitve oddaljila večja napaka na drugi progi, pa je bila 28.