»Nisem imel ničesar izgubiti. Zato sem streljal bolj tvegano. Želel sem pač napredovati, žal se takrat naredijo tudi napake,« je biatlonec Jakov Fak na uvodni tekmi 36. sezone svetovnega pokala na obrobju Östersunda le zaradi iskanja perfekcionizma malce potožil nad nekaj izgubljenimi sekundami dveh zgrešenih strelov, potem ko je srebrno štafeto iz Ruhpoldinga z Andrejo Mali, Tejo Gregorin in Klemenom Bauerjem pripeljal na šesto mesto, na cvetlično podelitev in k priboljšku v denarnici. Peterica hitrejših je bila zanj nedosegljiva.

V slovenskem taboru lahko z veliko optimizma čakajo tekme v sredo in četrtek. Če sta se biatlonki Andreja Mali (15. čas predaje) in Teja Gregorin (11. čas) še malce lovili, tako s strelsko kot tekaško formo, sta Klemen Bauer (2. čas predaje) in Jakov Fak (4. čas) potrdila optimizem s priprav na Pokljuki. Če ne bi Andreja Mali toliko zavlačevala na strelišču, kar je že njena dolgoletna hiba, ter že v prvi predaji zaostala minuto in pol, bi bila slovenska četverica znova blizu zmagovalnemu odru. Ruska štafeta je bila razred zase, predvsem na strelišču.

»Leže mi ni uspelo zadeti zadnjega strela v ritmu, zato tarča ni padla. V stoje mi je drsela podlaga na strelskem mestu in komajda sem se izvlekla brez kazenskega kroga,« je naštela razloge Andreja Mali. Gregorinova je na strelišču upravičila sloves ostrostrelke, tekaško pa: »Potrebujem še kakšno tekmo več. Dobro je, da sem bila v zaključnem delu že konkurenčna Finki Kaisi Makarainen, v pretekli sezoni eni najboljših tekačic.«

Bauer in Fak sta bila v paru celo najhitrejša od vseh biatlonskih parov. Bauerja je kljub uporabi štirih dodatnih nabojev zaradi zgrešenih tarč po času ugnal le domačin Björn Ferry. V smučini je bil sploh najhitrejši, ob tem je dosegel tudi fantastični najhitrejši krog tekme. »Nad tekom sem bil kar malo pozitivno presenečen. Večji negativni šok je bilo streljanje leže, kjer redko zgrešim,« je opisal Klemen Bauer.

Faka, moža odločitve, so po času sicer prehiteli Nemec Simon Schempp, Francoz Alex Boeuf in Norvežan Emil Hegle Svendsen, a so se slednji med sabo borili za zmagovalni oder, kar pomeni drugačne okoliščine. »V smučini sem lahko hitrejši,« je pripomnil Fak, ki je rutinirano dobil zaključni tekaški dvoboj z Italijanom Hoferjem. Ob tem je odpihnilo še nekaj njegovih dvomov glede zadnjih priprav na Pokljuki. Trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos pa sta dobila dodatno zaupanje. Češka reprezentanca, ki je zadnje priprave opravila prav tako na krpah snega na Pokljuki, je s štafeto osvojila tretje mesto.

Čeprav ima tekma mešanih štafet veliko posebnosti, ki velikokrat drugače obračajo razplet kot posamične tekme, je tovrstna novost kot nalašč za razbremenitev psihičnega pritiska do prve posamične tekme. »Zame je najlepše začeti sezono na tak način, v ekipnem duhu,« je pripomnil Fak.