Kot je povedala vodja projekta na bovški občini Patricija Muršič, na njih odpade 1,9 milijona evrov sredstev in so vodilni partner. Hangar na letališču že dobiva svojo podobo. Občina bo h gradnji in obnovi letaliških objektov namenila pet odstotkov vrednosti, še enkrat toliko bo prispevala država, preostalo pa so evropska sredstva.

Med gradnjo je bila bovška občina skupaj s pobrateno občino Prijedor iz Republike srbske in italijansko Tarcento uspešna na drugem razpisu IPA Adriatic, iz katerega bo dobila milijon evrov. S tem denarjem bodo zgradili objekt za potrebe civilne zaščite in pristajališče za helikopterje.

Seveda pa vse skupaj ne poteka brez težav. Večina partnerjev jih ima pri izvajanju javnih naročil, saj dolgotrajni postopki otežujejo črpanje sredstev v skladu s sprejetimi terminskimi načrti. »Veliko naporov vlagamo prav v pravočasno izvajanje vseh administrativnih postopkov pri izvedbi javnih naročil,« še pravijo v Bovcu.

Patricija Muršič je tudi razkrila, da so se prijavili na še en evropski projekt, vreden štiri milijone evrov, k sodelovanju (zgradili bi hangar za helikopter) pa so povabili partnerja iz Hrvaške in dva iz Grčije.